Blind friendly

100 éves a mosonmagyaróvári tűzoltó laktanya

A Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épületének 100 éves fennállását ünnepelték megyénkben a tűzoltók. A jubileumi ünnepséghez kapcsolódóan a több, mint huszonöt éves tűzoltó történeti kiállítás megújított tárlatát is felavatták a hétvégén Mosonmagyaróváron.

A száz éves tűzoltó laktanyáról és hozzá kapcsolódóan a helyi tűzoltóságról, tűzoltókról a Mosonmagyaróvári Hansági Múzeum történésze, Tóth Máté adott történelmi áttekintést a jelenlévőknek.

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy valamit szebbé tenni és felújítani úgy lehet, ha az alapok jók, amihez viszont az elődök munkájára, tapasztalataira, eredményeire mindenképp szükség van. A rendezvénnyel egyben tisztelgünk a múlt előtt, amelyben közösségünk minden tagjának része van. A közösség ereje egyaránt megmutatkozik a laktanyaépület felújításában és a kiállítóterem megújításában is.

A Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság elhelyezéséül szolgáló épületről a helyi tűzoltóság egykori tűzoltója, Murányi Imre nyugállományú tűzoltó főtörzsőrmester egy festményt készített, melyet az 1918-ban épült laktanya 100 éves fennállása alkalmából az ünnepség keretében a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség részére adományozott.

A száz éves, tűzoltólaktanyaként funkcionáló épület a tűzoltók és a tűzoltó szerek, felszerelések elhelyezésén túl egy tűzoltó történeti kiállítás elhelyezését is szolgálja. Az 1991-ben alakított tárlat több éves felújítási munkálatait követően a szombati ünnepség alkalmával megnyílt a látogatók előtt. A tárlat megújításának előzményeit, folyamatát és célját Szilágyi János tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető ismertette, majd a kiállítás jelképes átadásaként a megyei vezetők átvágták az épület bejárata előtt kifeszített nemzetiszín szalagot.

A helyi kirendeltség vezetője és munkatársai a megújított kiállítótér kényelmes megtekintése érdekében több tárlatvezetést is tartottak az érdeklődők részére.

A megyei és városi vezetőkön, meghívott vendégeken túl, sok érdeklődőt is vonzott a hétvégi jubileumi rendezvény Mosonmagyaróváron, ahol az épület fennállásának századik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a város több elismert előadócsoportja is közreműködött, így a Mosonmagyaróvári Fantázia majorette csoport, a Mofém Fúvószenekar és a Lajtha László Vegyeskar egyaránt hozzájárult a rendezvény színvonalas megrendezéséhez.

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Bánhegyi István

 

2018. szeptember 26.