Blind friendly

Több ezer dokumentum a Kisalföldi Tudástárban – új szolgáltatásokkal bővül a megyei könyvtár

Új portált indít a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár „Kisalföldi Tudástár” néven, melynek számos előnyét az olvasók várhatóan jövő év elejétől élvezhetik – hangzott el a könyvtári szolgáltatások korszerűsítését felölelő projekt záró rendezvényén. Az áprilisban indult pályázat egyes fejlesztési eredményeit már most is érezhetik az olvasók, 2011. januártól pedig még több elérhető szolgáltatással bővül a könyvtár kínálata. 

A több mint 10 millió forintból megvalósuló projekt vezetője, Papp Nándor elmondta, három szervergépet vásároltak, melynek következtében a keresés gyorsabbá vált. Beszereztek továbbá a pályázaton elnyert pénzből két elektronikus nagyítógépet a látásukban korlátozottak számára. Megkezdődött a vásárolt szoftverek használata, a könyvek, folyóiratok digitalizálása, valamint az adatfeltöltés az új portálra, melyet a megyei könyvtár üzemeltet. 

Az új honlap lehetőséget teremt a könyvtárak közti együttműködésre, hiszen a rendszerhez csatlakozott bibliotékák mindegyike helyezhet el tartalmat a portálon. Ez olyan többletszolgáltatásokat nyújt majd, mint például több ezer dokumentum elérése az interneten. Létrejön a Győr-Moson-Sopron megyei Wikipédia, amely helyismereti információkkal szolgál, valamint megvalósul egy országosan is új projekt, a könyvtárközi kölcsönzés. Utóbbi lehetővé teszi az olvasók számára, hogy otthonról akár éjjel elindítsanak egy könyvtárközi kérést, hogy már csak a kért dokumentumért kelljen a könyvtárba menni. A megyei könyvtár új szolgáltatásai között szerepel még a könyvtári kérések elektronikus kiszolgálása és a könyvtárak közötti csoportmunka.

A fejlesztések technikai feltételeit megteremtették már, most a könyvtár munkatársai a tartalmak feltöltésén dolgoznak, és januárig ügyfélkaput is létrehoznak a honlapon.

Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatója a pályázat ünnepélyes zárórendezvényén három kulcskifejezéssel jellemezte a projektet: együttműködés, pályázati források és olvasói érdek. Kifejtette, egyre inkább kirajzolódnak az együttműködés körvonalai a többi könyvtárral. Az olvasók a projekt hatására gyorsabban tudják megkeresni a kívánt dokumentumot, új szolgáltatásokat vehetnek igénybe, melyekbe otthonról is bekapcsolódhatnak. 

Elismerését fejezte ki az elmúlt időszak munkájához Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke is. Szerinte reagálni kell a kor megváltozott igényeire, a projekt pedig kitűnő példa erre, és az értékek őrzésére.

Forrás és fotó: www.gyorinap.hu