Blind friendly

Cziráki Lajos emlékkiállítás a Megyeházán

A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Xántus János Múzeum közös szervezésében 2005. november 22-én 15.30 órakor kiállítás nyílik a megyei önkormányzat alulájában (Gyõr, Árpád u. 32.) CZIRÁKI LAJOS (1917-2003) Munkácsy-díjas festõmûvész emlékére. A tárlaton a 2003 júniusában elhunyt festõmûvész közel 20 alkotását láthatják az érdeklõdõk. A kiállítást dr. Szakács Imre, megyei közgyûlés elnöke nyitja meg, megtekinthetõ november 29-ig, hétköznapokon 8-18 óra között.

A most bemutatásra kerülõ Cziráki képek „megújult” állapotban, újrakeretezve láthatók. A Xantus János Múzeumban õrzött képek újrakeretezéséhez a festõmûvész özvegye, Erika asszony kérte a megyei önkormányzat anyagi támogatását. Az „átöltöztetéshez” a megyei önkormányzat közel 500 ezer forintot biztosított. Ennek kapcsán merült fel az az ötlet, hogy a megszépült alkotások a nagyközönség számára is láthatóvá váljanak.

Cziráki Lajos: Cziráki Lajos 1917-ben Hegyeshalomban született. 1937-ben kezdte el tanulmányait a budapesti Képzõmûvészeti Fõiskolán, Szõnyi István tanítványa volt. 1942-43 között a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként tanult az örök városban. 1946-ban nagyobb franciaországi tanulmányutat tett, majd Gyõrbe hazatérve tanári állást vállalt. Sok hazai kiállításon szerepelt, egyebek között Budapesten, Gyõrött, Veszprémben. Számos külföldi kiállításon is láthatták mûveit, és alkotásai több hazai és külföldi köz-, illetve magángyûjteményben megtalálhatók. Képeinek témáit fõleg a környezõ világ adta, a természet, a városszéli parasztok élete, a munkálkodó ember. Sok festményén örökítette meg édesanyját is. Mûvészetét sok egyéb díj mellett, 1986-ban a Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el, majd 1997 márciusában Köztársasági elnöki arany emlékéremmel tüntették ki. Cziráki Lajos Gyõr város díszpolgára volt. Gyõr legismertebb festõje, Cziráki Lajos 2003. június 1-jén örökre eltávozott.