Blind friendly

Egyszerűen lehet megyerikumot javasolni

A megyei értéktárról, a települési értéktárak megalakításáról már többször olvashattunk a megyei napilapban, legutóbb „Gyűjtik a megyerikumokat” címmel augusztus 31-i számban jelent meg a témával kapcsolatos írás. Azóta több, főként idősebb olvasó érdeklődött arról, hogyan javasolhat erre a listára kulturális értékeket, kincsként őrzött hagyományokat.

Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzat internetes honlapján (www.gymsmo.hu) megtalálható egy letölthető kérdőív, ami egyszerűen kitölthető, csak pár adat szükséges hozzá. Akik javasolni szeretnének valamit a megyei értéktárba, azoknak elég ezt eljuttatniuk, akár postai úton (9021 Győr, Városház tér 3.), akár e-mailben (megyei.ertekek@gymsmo.hu) az önkormányzathoz. Természetesen ilyen formanyomtatványt személyesen is lehet kérni székhelyükön, illetve felvilágosítást ad az értéktár kialakításáról az érdeklődőknek Pálfi Mária területfejlesztési referens, akár a 96/522-255-ös telefonszámon is.

– Minden korosztálytól várjuk a javaslatokat, örülünk, ha a megyében élők ezzel hozzájárulnak közös értékeink megőrzéséhez – jegyezte meg Kara Ákos és hozzátette: azt érdemes tudni, hogy aki például egy hímzésgyűjteményt szeretne a megyerikumok listájára javasolni, annak azt nem kell bevinnie, megmutatni a megyei önkormányzathoz. Természetesen valamiféle dokumentációra szükség lesz majd róla, de az lehet egy leírás, egy fotó is, attól függően, miről van szó. A megyei értéktár bizottság dönt majd arról, hogy a javaslat bekerül-e a megyei értékek közé.

Természetesen a települési értéktárakba is javasolhatók értékek. Arról, hogy a községben, a városban, ahol a javasoló lakik, van-e ilyen, a polgármesteri hivatalban lehet érdeklődni. Később a megyei értéktár listái elérhetők lesznek az interneten.

(Forrás: Kisalföld 2013. november 4-i lapszám )