Blind friendly

Jó pályán a megye

Elvégezték a rájuk bízott munkát

Jó pályán a megye

 

Lassan lezárul a 2010-14-es önkormányzati ciklus. Ideje mérleget vonni a megyei önkormányzat esetében is. Ebben volt segítségünkre Kara Ákos, a közgyűlés alelnöke, győri országgyűlési képviselő.  

Azt gondolom, hogy a ciklust érdemes két részre bontani, hiszen 2012-ig a hagyományos, intézményfenntartással is járó modellt követték, majd új feladatot kapott a megye. Visszatekintve, ez kedvező döntés volt?  

Ha egy mondattal kellene értékelnem a váltást, akkor azt mondanám, hogy jó pályára állt a megye. A korábbi intézményrendszer fenntartásához, illetve az állam által ránk bízott feladatokhoz nem kaptunk elegendő forrást. A megyei önkormányzatok emiatt kerültek bajba. Ez szétfeszítette a rendszert és törvényszerű volt a változtatás. Valamit tenni kellett. Szerintem jó döntés volt, hogy leválasztották a veszteséges intézményhálózatot és abban bízom, hogy az új fenntartó, az állam, hosszú távon is jó fenntartónak, jó gazdának bizonyul.  

2012 januárjától, az új feladat által egyértelműen a területfejlesztésre összpontosítanak. Mennyire ítéli eredményesnek az itt végzett, mintegy két éves munkát?   

Korábban is volt szerepe a megyei önkormányzatoknak a területfejlesztésben, s azt a baloldali kormányok vették el tőlünk, a regionális szervezetek felé terelve a feladatot. De például, mint intézményfenntartó, azért mi indítottuk útjára, adtuk be a pályázatot, majd felügyeltük a kivitelezést és jó gazda módjára be is fejeztük a Petz Aladár Megyei Kórház nagyberuházását, fejlesztési programját.

A területfejlesztés egyébként szerintem a legfontosabb önkormányzati feladat. Szívesen foglalkoztunk vele és a Széchenyi egyetem kiváló szakmai segítségével ki is dolgoztuk a megye területfejlesztési koncepcióját, s azt már korábban el is fogadtuk. Eredményes munkán vagyunk túl és a szeptemberi, cikluszáró közgyűlésen az utolsó ránk váró döntést, a koncepció alapján kidolgozott programot is jóváhagyhatjuk. Így minden ránk testált feladatot elvégzünk. Az elmúlt években ezen a programalkotó munkán kívül több száz jelentős beruházás elindításában tudtunk közreműködni a megyében. Így például útépítések kezdődtek, számos munkahelyteremtő program valósulhatott meg, közösségi, szociális, oktatási fejlesztéseket lehet felsorolni – a megye kisebb településein éppúgy, mint Győrben.  

A következő közgyűlésnek Ön sem lesz már a tagja és országgyűlési képviselőként folytatja a munkáját...

 

Az új választójogi törvény összeférhetetlenséget állapít meg az országgyűlési képviselőség és a többi között a megyei önkormányzatban betöltött tisztség esetében is. Én a körzetemben, Győr déli kerületeiben, illetve a városkörnyéki, pannonhalmi, bakonyalji települések körében – de továbbra is a megye érdekében – folytatom a munkát, országgyűlési képviselőként. Nagyon örülök, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy két cikluson keresztül a megyei önkormányzatban tevékenykedhettem és segíthettem munkámmal Győr-Moson-Sopron gyarapodását. Erre törekszem a jövőben is. Szakács elnök úr is bejelentette már, hogy az aktív politizálástól visszavonul, ezért jelentős személyi változások várhatóak – akkor is, ha a Fidesz-KDNP nagyon remélt győzelme bekövetkezik. Az eltelt időszakban igyekeztünk erre felkészülni és olyan összetételű, vezetőségű új testületet felmutatni a választópolgároknak, amely alkalmas a sikeres önkormányzati munka folytatására a megyében élő emberek, családok érdekében. 

Az interjú megjelent a Nyugat-Hírmondó 2014. 5. számában