Blind friendly

Anne Frank (1929-1945) kiállítás Mosonmagyaróváron

A Gulyás Lajos Kollégium negyedik történelmi vándorkiállítását rendezi meg a közeljövőben. Az intézmény 2019. februárjában az amszterdami Anne Frank Ház, Anne Frank – Történelem a mának című magyarországi vándorkiállítását mutatja be.

A Gulyás Lajos Kollégium negyedik történelmi vándorkiállítását rendezi meg a közeljövőben. Az intézmény adott otthont a korábbi években a várpalotai Trianon Múzeum:A trianoni diktátum története és következményei,   az 1956-os  Pesti Srác Alapítvány: Beszélő plakátok, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége : Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956 című kiállításoknak is. 2019. februárjában az amszterdami Anne Frank Ház, Anne Frank – Történelem a mának című magyarországi vándorkiállítását mutatja be.

A kiállításról:Anne Frank 1933-ban menekült el szüleivel Németországból Hollandiába. A család a náci megszállás idején egy amszterdami házban bújt meg. A rejtekhelyet azonban 1944-ben árulás folytán felfedezték, a családot koncentrációs táborba hurcolták. Anne Frank nővérével együtt a bergen-belseni koncentrációs táborban 1945 februárjában halt meg tífuszban. Az amerikai csapatok április 15-én szabadították fel a lágert. Édesanyja Edith Frank, Auschwitz-Birkenauban halt meg 1945. január 6-án. A deportálást csak a családfő, Otto Frank élte túl.

Történetét többek között fennmaradt naplójából ismerhette meg a világ. A feljegyzéseket édesapja hozzájárulásával először a Holland Contact kiadó adta ki 1947-ben.

A tárlat bemutatja Anne Frank élettörténetét a naplója alapján a korabeli történelmi háttérbe ágyazva, valamint azt, hogy Anne életéből a fiatalok, a felnőttek ma hogyan tanulhatnak. Emellett figyelmeztet az előítéletekkel szembeni fellépésre, a szabadság megőrzésére, az emberi jogok, a demokratikus társadalom melletti kiállásra.

 

2019. január 18.