Blind friendly

Bortermelő vidékek

Soproni Borvidék 
Az ország egyik legrégebbi szőlőtermő vidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő-tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon és lankákon terül el. 
Sopron városa mellett a borvidékhez tartozik: 
- Fertőrákos, Fertőboz, Fertőendréd, Fertőszéplak, Fertőszentmiklós, Kópháza, Harka, Hidegség, Nagycenk -
 melynek területe 1300 hektár. Eredete a keltákig vezethető vissza, a virágzó középkor idején már az ország egyik legjelentősebb bortermelő vidéke volt. Sopron szabad királyi város kiváltságai révén számos, borral kapcsolatos privilégiummal rendelkezett. A soproni polgár a hozzáértő szőlőművelés és borkészítés mellet féltékenyen védte borainak jó hírét. A város jelképévé vált Tűztoronyban külön „borharang” fi- gyelmeztetett, ha idegen bor közeledett a város felé. 

A XIX. századig a fehérborok domináltak a borvidéken. 
A legelterjedtebb fajták a furmint és veltelini voltak. A század végére azonban a kékfrankos vette át a vezető szerepet. 
Az addig fehérboráról híres Soproni Borvidék területének 80%-át már a vörösborszőlő fajták uralják. Legjelentősebb fajták ezek közül is: 
- Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigelt.
 
Az itt termelt borok savhangsúlyosak és tanninban gazdagok. 

Pannonhalma Sokoróalja Borvidék 
A borvidék egyike a legkisebbeknek Magyarországon. A megye dél-keleti részén, a Bakony hegységtől északra terül el. A minőségi bortermelés történetileg a pannonhalmi apátsághoz kötődik. Hazánkban először az apátság ezeréves alapítólevelében kerül említésre a szőlő. A rend papjai a szószékről is hirdették a szőlőtermesztés fontosságát. Pannonhalma mellett a Sokoró vidéke is kedvező termőhelyi adottságai miatt korán a nevezetes szőlőtermesztő tájaink sorába emelkedett. 
Fő bortermelő községeihez tartozik: 
- Écs, Nyúl, Győrság, Tényő és mindenekelőtt 
Pannonhalma.
 
A szőlőtermelés kb. 800 hektáron folyik, a bortermő dűlők az alacsony dombvidék déli lejtőin helyezkednek el. A borvidéken szinte kizárólagosan a fehér borok uralma olyan kiváló minőségű borokat kóstolhatunk, mint a Pannonhalmi Rajnai Rizling, az écsi Chardonnay, a nyúli Szürkebarát, vagy a győrújbaráti Sauvignon Blanc. 

Kérjük tekintse meg a kapcsolódó képeinket >>