Blind friendly

Fertő-Táj

Magyarország Nyugati-kapuja ez a hely és egyben esszenciális megjelenítője a Kárpát medence ökológiai, tájképi és néprajzi sajátosságainak. A Fertő-táj megőrzött építészeti egységeit, a Fertő-tó nádövezetét, egyedülállóan gazdag állatés növényvilágát 2001. évben az UNESCO világörökséggé nyilvánította. A Fertő-tó üdülőkörzete a víz és a szél szerelmeseinek paradicsoma. Aki a Lajtán túlról érkezik, magával ragadja a Pannon-táj szépsége, érintetlensége. A Répce-sík nyugati peremén a Borostyánkőút érdemel kiemelt figyelmet. A Brennberg-völgy a Soproni hegység egyik legszebb vidéke. Földrajzi vonatkozásban éppúgy, mint növényzetét tekintve alpesi jellegű. Brennbergbányán működött az ország első szénbányája, amelyet 200 éves bányászat után 1952-ben leállítottak. Tárgyi emlékeit a Bányászati Emlékmúzeum őrzi, a Soproni-hegység szubalpin klímája, kényelmes sétaútjai pedig pihenésre, gyógyulásra kínálnak lehetőséget. 
Páneurópai-Piknik Emlékhely a Fertőrákos közelében húzódott vasfüggöny 1989. évi határáttörésének eseményeire hívja fel a figyelmet. A megemlékezés színvonalas programjai minden év augusztus 19-én zajlanak. 
Fertőrákos fő nevezetessége a Kőfejtő. A 10–12 méter magas kitűnő akusztikájú barlangban nyaranta színház működik. A Fertőrákos-Mörbisch kerékpáros és gyalogos határátkelőhelynél római kori Mithras-szentély található. A községet jól kiépített bicikliút köti össze a Fertő menti településekkelés Sopronnal, az osztrák hálózathoz csatlakozva a tó körbe is kerekezhető. Magyarország egyetlen 
kiépített üdülőtelepét a község felöl lehet megközelíteni. 
Sopron-Balf a kénes gyógyvízéről híres. A római kori leletek i.sz.180 körül már létező fürdőkúráról tesznek említést. A tó melletti dombság a kedvelt borszőlő - a Kékfrankos - hazája. 
A Fertőrákos felől érkezőknek érdemes kitérőt tenni a balfi savanyúkúthoz, a több mint egy évszázada fogyasztott kénes gyógyvíz forrásához. 
Hegykő igazi vonzereje a termálfürdő, melyet mozgásszerviés gyomorbetegségek gyógyítására ajánlanak. fertőszéplakon a Falumúzeum házai a múlt század végén valódi mestermunkával épített széplaki utcasor legszebb részletét őrizték meg a mának és a jövőnek. 
Nagycenk fő nevezetessége a korai klasszicizmus stílusábanépült Széchenyi-kastély. Ma az épület a Széchenyi István Emlékmúzeumnak, szállodának, kávéháznak, valamint méntelepnekés lovas iskolának ad otthont. Az 1970-es években mozdonyskanzent hoztak létre, a kis mozdonyok múzeumi darabok, de hasonló korú és nagyságú társuk, a Széchenyi István Múzeumvasút – a menetrendben feltüntetettek szerint– végigzakatol a Fertő menti tájon. 
Érdemes betérni Zsirára és megnézni Rimanóczy család 1739-ben épült kastélyát.Sopronhorpácson a plébániatemplom megtekintése után a Széchenyi-kastély parkjában sétálhatunk. Barangolásunk során feltétlenül látogassuk meg Nemeskéren a gyönyörű fakazettás templomot. Répceszemere és Csáfordjánosfa között található Magyarország legősibb magyarkőris fasora, észak felé haladva érjük el a Répce mentén fekvő dénesfát, melynek nevezetessége a volt Cziráky-kastély. Dénesfa és Cirák között találjuk a Királykápolnát, amelyet IV. Károly, az utolsó magyar király visszatérési kísérletének emlékére emeltek. 

Kérjük tekintse meg a kapcsolódó képeinket >>