Blind friendly

Gyõr, a találkozások városa

Megannyi értékével hívja Önt Gyõr, a találkozások városa. Érdemes betérni e Bécs és Budapest között félúton, szelíd környezetben fekvõ patinás, sokszínû városba, ahol természeti, kulturális, építészeti értékek sora ötvözõdik egymással. A település sugár irányban összefutó úthálózata észak felõl Szlovákiát, nyugatról Ausztriát, délrõl a Balatont, keletrõl pedig Budapestet köti a Kisalföld szívéhez. Központi fekvése már a római idõkben stratégiai szerepet biztosított a város számára. Az egykor vásártartási és árumegállítási joggal rendelkezõ centrum fokozatosan vált a nyugati irányú kereskedelem központjává. A török korban a város a kereszténység végváraként kulcsfontosságú szerepet játszott Európa védelmében. 
Magyarország mûemlékekben egyik leggazdagabb városa a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül elnyerte a Mûemlékvédelem Európa-díját. A történelmi korokat idézõ templomok, paloták, múzeumok, jellegzetes sarokerkélyek, szûk közök belvárosi sétára invitálják a látogatót. A barangoláshoz csábító hátteret nyújtanak ódon utcákban meghúzódó kávéházak, éttermek, panziók, valamint a méltán híres vendéglátás. 
A város büszke itthon és külföldön egyaránt elismert és számon tartott mûvészeti intézményeire, fesztiváljaira. A Gyõri Balett és a Gyõri Nemzeti Színház társulatai, a Gyõri Filharmonikus zenekar évadról évadra, estérõl estére felejthetetlen mûvészeti élményekkel ajándékozzák meg közönségüket. 
Gyõr fesztiválváros, ahol a mûvészetek barátai, az igényes kikapcsolódásra vágyók egész éven át vonzó programokra lelhetnek: A Barokk Bált februárban rendezik. A vendégek betekintést nyerhetnek egy letûnt kor viselkedési, öltözködési szokásaiba, a vacsora felszolgálása igazi barokk lakoma hangulatát idézi. A tavaszvárás jegyében színes kulturális rendezvényekkel invitálja Gyõr városába a közönséget a Gyõri Tavaszi fesztivál. Ma Kelet-Közép-Európa egyik legjelentõsebb nemzetközi film és összmûvészeti fesztiválja aMediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál. Egyrészt egy nemzetközi filmverseny, másrészt kortárs zenei, jazz, népzenei és alternatív zenei koncertek, kiállítások, konferenciák, színházi és táncszínházi produkciók színtere. A Magyar Táncfesztivál a hazai hivatásos táncmûvészet egészét bemutató reprezentatív seregszemle, amely a Gyõri Balett kezdeményezésre valósult meg. A Gyõri Nyár Nemzetközi Kulturális Fesztivál a város legrégebbi, igényesen szórakoztató nemzetközi összmûvészeti fesztiválja. A mûvészetek szinte valamennyi mûfaja megtalálható palettáján. 
Barokk Esküvõ Történelmi Ünnepi Játékok augusztusban alkalmat nyújt arra, hogy a kor egy ünnepi eseményét felidézve, városunk múltjába is betekintést nyerjünk. Korhû, kosztümös, vidám hangulatú, a barokk belváros hangulatához és kulturális örökségéhez illõ, látványos rendezvény, melynek során egy fiatal pár eredeti 17. századi fõúri pompával házasodik össze. Minden év októberében a zene ünnepén kezdõdik a 17-18. sz. mûvészetét bemutató Barokk Nosztalgiák Mûvészeti Fesztivál. A Gyõri Könyvszalon Nemzetközi Könyvbemutató és - Vásár az ország második legjelentõsebb könyvszakmai eseménye, ahol számos hazai és külföldi könyvkiadó, a legjelentõsebb szerzõk, a társmûvészetek bemutatói várják a könyv, az irodalom, a tudomány, a mûvészetek barátait. 
Gyõri Téli Fesztivál és Vásár a város lakói és az idelátogatók egy helyen, jó hangulatban, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ajándékokat vásárolhatnak és kulturális programokat látogathatnak. 
Az ország leggazdagabb gyûjteményeinek adnak otthont a város legszebb barokk palotái: 
Kovács Margit gyõri születésû kerámiamûvész életmûkiállítása, Borsos Miklós szobrászmûvész kiállítása, Váczy Péter 15-18. századi bútorok, képzõ- és iparmûvészeti alkotásokból álló gyûjteménye, Patkó Imre magyar és nyugat-európai képzõmûvészeti alkotásainak, 16-20. századi afrikai, óceánia, néprajzi és iparmûvészeti gyûjteménye várja a látogatókat. A modern mûvészet kedvelõi számára a Vasilescu és Radnai gyûjtemények kínálnak igényes szórakozást. A Xántus János Múzeumban a város és környékének története elevenedik meg a honfoglalást megelõzõ idõktõl kezdve. Az 1654-ben a jezsuiták által alapított Széchényi Patikamúzeum ékessége a stukkóval és képekkel díszített boltozat. A vitrinekben régi patikaedények és egyéb orvostörténeti érdekességek láthatók. A Jedlik Ányos Emlékkiállítás a tudomány- és technikatörténeti emlékek bemutatása mellett megismerteti a dinamó feltalálója életmûvének legjelentõsebb alkotásait is. Az Egyházmegyei Kincstár, Könyvtár és Kõtárban ötvös- és textilremekeket, kódexeket és õsnyomtatványokat is õriznek. A Püspökvár pincéjében megnyílt Apor Vilmos emlékkiállítás mutatja be a Boldoggá avatott püspök életútját. 
Gyõrt a folyóvizek mentén szövi, öleli át a természet. A folyópartokat szegélyezõ zöld területek, facsoportok festõi kapcsolatot teremtenek a történelmi belváros és a vízfelületek között. A kiváló gyógyvízzel rendelkezõ Gyógy-, Termál- és Élményfürdõ színvonalas szolgáltatásaival újabb kiváló lehetõséget teremt aktív pihenésre, gyógyulásra, kikapcsolódásra. 
A lendületesen fejlõdõ gazdasággal és kereskedelemmel rendelkezõ pezsgõ életû város az üzleti élet szereplõinek találkozására is lehetõséget kínál. Modern üzletközpontok, ünnepi vásárok szolgálják a szórakozni, vásárolni vágyók igényeit. 

Kérjük tekintse meg a kapcsolódó képeinket >>