Blind friendly

Hanság Mosoni-Síkság

A Bakony északi lejtőit magában foglaló festői szépségű térség a Bakonyalja. A hegység lankáinak tiszta levegője, a védett fákban és értékes vadakban gazdag erdőségek kirándulásra, lovaglásra, vadászatra csalogatják ide a vendégeket. A Bakonyalja és a Kisalföld 
szélének változatos vadászterületén zárt erdőállományés szántók tarkította, ligetes, patakos erdők váltakoznak, s ígérnek izgalmas vadászélményeket. Az apróvadak mellett gímszarvas, vaddisznó, őz vadászható itt. 

A Komárom megyei határnál fekvő Sikátorban gyönyörű platános és szép környék várja a pihenni és vadászni vágyókat. A kis községet először 1392-ben jegyezték fel. A középkorban a cseszneki uradalom tartozéka, azonban 1542-ben a török elpusztítja a települést, majd 1720. urán a kis számú őslakosság és az új telepesek építik újjá. 

Bakonygyirót
 a XIII. századtól a cseszneki várbirtok jobbágyfaluja, melyet a török háborúk során többször feldúltak. Egyházközsége a legrégebbiek közé tartozik, erről tanúskodik a templom középkori szentélye is. A török dúlások miatt elnéptelenedett falut az Esterházyak 1714-ben telepítették be. Ekkor épült fel a ma is látható barokk templom. Megtekintésre érdemes a turisztikai szempontból jelentős pincesor, ami a sváb sorpincék jellegzetes és ritka példája. Ideális kiindulópontja a település gyalogtúráknak, hiszen közel a cseszneki vár, a Cuha-szurdok, az Ördögrét és a Kőpince-forrás. 

Veszprémvarsány
 neve már a pannonhalmi apátság 1210. évi oklevelében szerepel Vasia néven. A középkorban az apátság birtokának egyik legnépesebb faluja volt. Ékessége római katolikus temploma, melyet a török pusztítás után 1725-ben építettek újjá. 

Bakonyszentlászló nyaraló jellegű község szép természeti környezetben, melyet - a hagyomány szerint - Szent László király alapított. 
A XVII. század végétől ismert gyógyfürdője volt a Vak Bottyán János kuruc generális nevét viselő vasas - kénes - lítiumos vízű forrása. Fontosabb látnivalói a katolikus templom 1700-ból, valamint az ország egyik legszebb kiránduló helye a Cuhavölgye a zsivány- és Remetebarlangokkal. 

Fenyőfő 200 lakosú falu az Északi Bakony - Európában egyedülálló - homoki ősfenyvesének közepén, természetvédelmi területen fekszik. A terület külföldi vadászok paradicsoma, mert erdőségeiben sok szarvas, őz és vaddisznó tanyázik. 


Kérjük tekintse meg a kapcsolódó képeinket >>