Blind friendly

Hét százalékkal nőtt az autóipari termelés értéke az első fél évben

Hét százalékkal nőtt az első fél évben az autóipari termelés értéke Magyarországon a tavaly azonos időszakihoz képest - mondta Szijjártó Péter Győrben, a Qualitative Production (QP) Gépipari és Kereskedelmi Zrt. hatezer négyzetméteres gyártóüzemének átadásán, pénteken.

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy az autóipari termelés értéke elérte a 4,5 ezermilliárd forintot, míg tavaly az év egészében 8 ezermilliárd forint volt. A feldolgozóipar teljesítményének 29,3 százalékát adja az autóipar, ahol jelenleg több mint 167 ezer ember dolgozik.

Mint mondta, "a modern kori ipari forradalmat az autóipar vezényli", és a világ vezető autóipari vállalatai szerint Magyarországon érdemes beruházni. Ezt mutatja, hogy a többi között nemrég az Audi Győrben elindította az e-motorok gyártását. A miniszter hozzátette: e beruházások nyertesei a hazai kis- és közepes vállalkozások. A QP Zrt. 6,2 milliárd forintból megépített gyártóüzemének felépítését a kormány egyedi döntéssel 1,5 milliárd forinttal támogatta, hogy "ez a lépés legyen az utolsó abban a folyamatban, amellyel a QP Zrt. az Audi első körös hengerfej-beszállítójává válhat". Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Győr kiváló gazdasági lehetőségeket biztosít az itthon befektetni kívánó vállaltoknak.   Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Magyarország legújabb ereje a magas minőséget képviselő dolgozókban van, a zöldmezős beruházásban elkészült csarnok pedig ipartörténelmi pillanat a 25 éves, magyar tulajdonú cég történelmében.

Borkai Zsolt polgármester azt mondta, hogy a QP nemcsak munkahelyeket teremt, hanem olyan beruházásokat hajt végre, amelyek az innovációról és a technológiafejlesztésről szólnak.

Bogisich Ferenc, a QP Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója arról beszélt, hogy harmadik üzemcsarnokukban robotizált gyártósorokon folyik a termelés, és ezzel a beruházással mintegy 120 munkahelyet teremtenek. A gyártócellák Japánból érkeztek, a teljes gyártási kapacitást jövő év végre fogják elérni.

A QP magyar családi tulajdonban lévő, hengerfejeket és motorblokkokat gyártó vállalkozás, amely 25 éve indult, ma mintegy kétszáz embert foglalkoztat. Ezzel a fejlesztéssel megduplázza éves gyártókapacitását, évente közel 500 ezer hengerfejet fognak előállítani, mindezek mellett a mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft. stratégiai beszállítójává váltak.

Fotó: Kovács Márton/KKM

 

MTI/kormany.hu

2018. szeptember 7.