Blind friendly

Hétvégi programok, megyei kitüntetések

Június harmadik hétvégéje is bővelkedett programokban megyeszerte. Falunap, testvértelepülések találkozója, Megyei Nemzetiségi és Értéknap, sportnap és még számos rendezvény várta az érdeklődőket és kikapcsolni vágyókat. Ezek a sokakat megmozgató események kiváló alkalmat teremtettek arra is, hogy a megyei önkormányzat elismerései gazdára találjanak. A Győr-Moson-Sopron Megye szolgálatáért Díjat két személy is átvehette Németh Zoltán megyei elnöktől. Győrasszonyfán Albert Miklós orgonaépítő-mester a díj Kulturális Tagozatát kapta meg, az Undon megtartott Megyei Nemzetiségi és Értéknapon pedig a Nemzetiségi Tagozat került egy arra érdemes személyhez, Koloszár Istvánhoz, a Győr-Moson-Sopron Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökéhez. (Méltatásukat lásd alább!)

 

Németh Zoltán Albert Miklósnak gratulál

 

 

 

 

Győrasszonyfán egy másik elismerést is átadott Németh Zoltán: Kovács István, nyugalmazott sportigazgató Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét vehette át a megyei elnöktől „Győr-Moson-Sopron megye településein az amatőr sportolási lehetőségek elősegítésében, népszerűsítésében végzett több évtizedes szakmai munkájáért, a megyei sportrendezvények szervezéséhez, megvalósításához nyújtott támogatásáért, a sportemlékek, sportrelikviák gyűjtéséért”.

Mindhármuknak gratulálunk!  

Díjazottak méltatása:

Albert Miklós 1983-ban kezdte orgonaépítő tevékenységét. Az elmúlt évtizedek során számos javítást, restaurálást végzett, több mint 30 orgonát épített. Szakmai fejlődése érdekében több külföldi cég munkájával is megismerkedett, így járt Svájcban, Németprszágban neves építőmestereknél. Tagja a Győr-Moson-Sopron Megyei Kézműves Kamarának, már 1994-ben sikeres mestervizsgát tett. Jelenleg mestervizsga-bizottsági tag. 2001. óta bejelentett szabadalma van, Ajakregál néven. 2003-ban elnyerte a Magyar Kézműves Kamara által meghirdetett Kézműves Remek-díjat. 2014. óta aranykoszorús mester.

Kiváló orgonaépítő tevékenysége mellett számos kiállítás megszervezésének aktív segítője, motorja, de szakmai előadásokat is tart. Albert Miklós munkái és közösségekért végzett tevékenysége öregbíti Győr-Moson-Sopron Megyei hírnevét határokon belül és határainkon túl, így a megyei önkormányzat méltónak tartotta a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj elnyerésére.

 Koloszár István már általános iskolában elkezdett érdeklődni a folklór iránt. Az undi tánccsoport és tamburazenekar megalakulásától kezdve részt vesz annak munkájában,

1974-től ő vezeti az egyesületet. 1994 óta, megszakítás nélkül elnöke az Undi Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak, két cikluson át az Országos Horvát Önkormányzat tagjaként is tevékenykedett. Jelenleg a Győr-Moson-Sopron Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Mindegyik szervezetben horvát kultúra ápolása és megőrzése, valamint a horvát nyelv ápolása érdekében tevékenykedett, illetve tevékenykedik ma is.

Az Undon működő „Veseli Gradišćanci” horvát nemzetiségi kultúrcsoport sikerei is nagyban köszönhetők az ő munkásságának. Elhivatott és kitartó munkája is kellett, persze az egyesületi közösséggel együtt ahhoz, hogy a hagyományőrző kultúrcsoport a horvát parlament aranydiplomáját átvehesse. További rangos elismerések, - pld. a Kisebbségekért-díj - elnyerésében is aktív szerepe, sok-sok munkája volt.

Rendszeresen szervezi a horvát kultúrcsoportok fellépéseit: falunapokon, bálokon, fesztiválokon, határainkon innen és határainkon túl is, így Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Montenegróban, Szlovéniában és Horvátországban.

Szoros baráti kapcsolatokat ápol ausztriai, horvátországi, szlovákiai kultúrcsoporttal is, szintén a horvát hagyományok és a kultúra ápolása, valamint népszokások felelevenítése, megőrzése érdekében.