Blind friendly

Hiánypótló beruházás valósult meg Jánossomorján

2018. november 30-án hivatalosan is átadták az új kerékpárutat Jánossomorján. Az új útszakasz egy részét Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke és Lőrincz György polgármester kerékpáron is kipróbálta.

„2017-ben nyert az a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében benyújtott pályázat, melyben belterületi kerékpárút kialakítására 348 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült Jánossomorja – kezdte köszöntő beszédét Nagy István.”

A 4.3 km hosszú új kerékpárút tudatosan és tervszerűen szeli át a várost és köti össze a különböző csomópontokat, tovább növelve a város infrastruktúráját. A szükséges beruházás a későbbiekben közös munkával tovább bővíthető lesz Andau (Ausztria), Mosonmagyaróvár és Csorna felé– tette hozzá a miniszter.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke hozzátette: „egy város nem attól lesz város, hogy mi szerepel a dokumentumokban, hanem attól, hogy megtalálhatóak-e az adott térségben a polgári élethez szükséges szolgáltatások. ”Jánossomorján egy hiánypótló beruházás valósult meg, mellyel nem csupán kerékpárút épült, hanem egy komplett hálózat, ami lehetővé teszi, hogy ezek után már két keréken is biztonságosan lehessen közlekedni a városban. „Meggyőződésem, hogy ha a kerékpározás szabályait a gyerekekkel megszerettetjük, akkor van esélyünk arra, hogy ezek a gyerekek felnőtt korukban is kerékpározzanak” - hangsúlyozta a megyei elnök.

Németh Zoltán azt is elmondta, örül, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pénzeinek elosztását a megyei közgyűlésekre bízták, hiszen így nem Budapesten döntöttek egy-egy vidéki település sorsáról, hanem helyben.

Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere beszédében kiemelte, régi vágya volt a településnek a kerékpárút megépülése, mely jó néhány folyamaton ment keresztül, mire megvalósulhatott. A fejlesztés részeként egy kerékpárforgalmi hálózati terv elkészítésével és elfogadtatásával kellett kezdeni a munkálatokat, melyeket az engedélyezési és kiviteli tervek követtek. A beruházást két kivitelező, a Makadám Kft. és az Útkorona Kft. nyerte el a közbeszerzésen. A fejlesztés nemcsak kerékpárút megépítését tette lehetővé, hanem egyes szakaszokon járda-felújítást, valamint teljes útfelújítást is.

Fotó: Stipkovits Veronika

Forrás: InfoMóvár

 

2018. november 30.