Blind friendly

Hőségriadóval indult az augusztus

Keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el az országos tisztitfőorvos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az év eddigi legerősebb hőhullámára figyelmeztetett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a veszélyjelzésében azt írta: a következő napokban fokozódik a hőség. A héten többfelé 40 fok körüli maximumok is lehetnek. A hőség miatti meteorológiai szolgálati, valamint tiszti-főorvosi figyelmeztetésnek különböző kritériumai vannak.

A tisztifőorvosi figyelmeztetésnek három fokozata van. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt csak figyelmeztetést ad ki, riasztást nem. Előbbi az egész napra várható napi középhőmérsékleten alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyek listája elérhető a katasztrófavédelem weblapján  .

(MTI)