Blind friendly

Idén is ajánlhatja háziorvosát „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázaton!

Pályázatot hirdetett a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló páciensek számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága. „Az év praxisa a Kárpát-medencében" pályázat keretében nyolcadik  alkalommal küldhetik be történeteiket háziorvosukról  a betegek a www.evpraxisa.hu portálra, majd a második szakaszban szavazhatnak is a zsűri által kiválasztott tíz magyarországi és tíz határon túli háziorvosra.

A pályázat azért is fontos, mert a háziorvosi praxis az első pont, ahol a lakosság találkozik az egészségügyi rendszerrel. Ha ez a kapcsolat jól működik, a beteg nagyobb eséllyel jut hatékonyabb ellátáshoz, legyen az alapellátás, vagy szakellátás. Fontos hogy  a háziorvos és a beteg szoros és bizalmi  kapcsolatot alakítson ki, hiszen  az orvos csak így kaphat megfelelő információt betege életmódjáról, családi körülményeiről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy segítsen megőrizni  páciense egészségét.

„ Az év praxisa a Kárpát-medencében" pályázat  fontos visszajelzés, de elsősorban nem az ellátás minőségéről,  hanem az orvos-beteg kapcsolatról, amit nagyon sokan megpróbáltak devalválni az elmúlt években.

Határokon átnyúló kezdeményezésről van szó, hiszen összetartozunk a trianoni határ túloldalán rekedt honfitársainkkal. Csak egészséges nemzetnek lehet jövője, s hangsúlyozta, hogy küldetésünk megbecsülni azokat a kollégákat, akik a határokon túl biztosítják a családok egészségügyi ellátását.

Ebben a pályázatban  a közre, a betegre  bízzák annak eldöntését,  hogy kiben hisz, és kit tart a legjobbnak. A pályázat igazi  jelentősége, hogy nem ismer határokat. Nagy az alapellátást végző gyógyítók felelőssége itthon és a határon túl is, éppen ezért megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit ez a pályázat biztosít is számukra.

A korábbi  pályázatokra beküldött történetek meggyőzően mutatják, hogy mennyi remek háziorvos és mennyi fantasztikus teljesítmény van a magyar egészségügyben, s hogy a praxisok sokasága nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem emberi szempontból is sokkal nagyobb elismerést érdemelne. Az előző pályázatok hozadékaként „Az év praxisa a Kárpát-medencében" fontos közösségformáló szerepet játszik- különösen a hazai és a határon túli kistelepüléseken- hiszen idős otthonok, könyvtárak, iskolák , polgármesterei hivatalok  fogtak össze az ajánlások és a szavazás során  is,  hogy az ő orvosuk legyen a nyertes, azaz bekerüljön a TOP listások közé.

A betegek 2018. május 10-ig ajánlhatják egy-egy életmentő, vagy éppen hétköznapi történet megírásával és elküldésével háziorvosukat. A történetek alapján az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tizenegy tagú zsűri kiválasztja azt a tíz-tíz magyarországi, illetve határon túli háziorvost, akikre május 20-tól június 2-ig az internetes portálon szavazhatnak a betegek. A zsűri tagjai:  Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke, Tóth Róbert az Egis kereskedelmi igazgatója, Dr. Horváth Ildikó, Dr. Farsang Csaba, Dr. Kásler Miklós és Dr. Rurik Imre professzorok, valamint Debreceni Mihály, az MTVA felelős szerkesztője és Sztankó Péter, a Webbeteg ügyvezető igazgatója.

A díjátadón a nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásának köszönhetően.

Forrás: www.evpraxisa.hu

Fotók forrása: internet