Blind friendly

Jelentős összeg jut a megyei települések fejlesztésére a TOP- pályázatból

Összesen 55 milliárd 760 millió forint fejlesztési összeg kerül Győr-Moson-Sopron megye városaiba, községeibe. Ebből 21 milliárd 600 milliót Győr, 10 milliárd 810 milliót Sopron megyei jogú város használhat fel. 23 milliárd 350 millió forint támogatási keretet pediga megyei önkormányzat kapott, ezt pályázták meg sikerrel a térség települései – hangzott el azon a győrújbaráti információs fórumon, ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői, munkatársai tájékoztatták a nyertes települések polgármestereit a fejlesztés végrehajtásának gyakorlati kérdéseiről.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a rendezvény megnyitóján, majd az azt követő sajtótájékoztatón is hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy a 2014-20 programozási időszakban az európai uniós forrásokból finanszírozott projektek minél hatékonyabban és gyorsabban valósuljanak meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a megyei kedvezményezettek oldalán felmerülő feladatok ellátásának támogatására szervez országszerte információs napokat. Ennek a programsorozatnak a Győr-Moson-Sopron megyei állomásán az államtitkár elmondta: a TOP pályázat olyan eszköze a magyar településfejlesztési célok megvalósításának, melynek keretében közvetlenül juttat pénzt a kormányzat a településeknek. Helyben születnek meg a döntések, a megyei önkormányzatok hangolják össze a helyi szándékokat, törekvéseket.

Az államtitkár hangsúlyozta: a sikeres pályázatok önrészét is a kormány fizeti meg, a teljes összeg pedig a projekt kezdetétől a települések rendelkezésére áll. A városokon, községeken múlik, hogy a következő egy-másfél évben az elnyert pénzt milyen hatékonysággal tudják felhasználni, mi minden adminisztratív akadályt elhárítunk a projektek gyors megvalósítása érdekében, tette hozzá. Megköszönte a megyei önkormányzatnak, hogy „rendkívül alapos, szakszerű előkészítő munkát" végeztek.

Oláh Gábor helyettes államtitkár azt kérte a településektől, hogy az idei év végéig a projektek legyenek kétharmadosan kész állapotban. Ez nem szerepel követelményként a szerződésben, de a minisztérium álláspontja szerint ez reális ütemezésnek látszik. A kiértesített nyertesekkel 30 napon belül megköti a szerződést a kormány, s utána át is utalják a teljes összeget.

Kiderült a rendezvényen: a kormányhivatalok kiemelten intézik a projektekkel kapcsolatos teendőket, rövidebb határidővel adják ki az engedélyeket, s olcsóbb lesz az eljárás költsége is.Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke elöljáróban arról beszélt, hogy eredetileg mintegy 16 milliárd került volna azokhoz a településekhez, amelyek most csaknem 24 milliárdot fordíthatnak fejlesztésekre a TOP keretében.

Az elnök szerint alaptalan az az ellenzéki felvetés is, hogy ellentmondás van a Brüsszelt megállítani akaró kormányzati szándék és az uniós források elfogadása között. Ez a pénz nem ajándék, ez az összeg jár az országnak, fogalmazott, majd így folytatta: a magyar gazdaság meglévő előnyökről mondott le a közösség javára akkor, amikor felvették az unióba. Ráadásul mi is fizetünk be a közös kasszába, a pályázatok önrészét pedig teljes egészében a magyar kormány fizeti. Az uniós pénz is a magyar költségvetés része, felhasználásáról a magyar kormány jogosult dönteni, hangoztatta.

Németh Zoltán elmondta: több projekt menedzselésére a megyei önkormányzatot kérték fel, de minden településnek felajánlják szolgáltatásaikat, kapcsolati tőkéjüket, szakértelmüket. Megköszönte a térség országgyűlési képviselőinek – Simon Róbert Balázsnak, Kara Ákosnak, Gyopáros Alpár, Firtl Mátyás és dr. Nagy Istvánnak -, hogy segítettek a döntéshozatalban, aktívan tartották a kapcsolatot a településekkel.

Az elnök ismertette a megyei számadatokat is. Ezek szerint a négy-öt számjegyű utakra fordítható csaknem másfél milliárd forintról már korábban döntöttek, ugyanígy a foglalkoztatáspolitikára szánt 969 millió felhasználásáról is. Ezeken felül 242 pályázat született, 23 milliárd 260 milliós igénnyel. Május 5-ig 108 nyertes 10 milliárd 649 millió forint támogatásról kapott értesítést. Várhatóan még közel 60 pályázat valósulhat meg, több mint 5 milliárd forint értékben. 2017-ben további 5 milliárd forint összegű pályázatot hirdetnek meg.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos azt hangsúlyozta: az összefogás és az együttműködés eredménye, hogy jelentős összeg került a megyébe, s erre nyertes pályázatokat nyújtottak be a települések. Külön kiemelte: az ezer fő alatti falvak is támogatáshoz jutottak. Példaként említette az országgyűlési képviselői körzetébe tartozó Kisbajcsot, Nagybajcsot és Véneket. Kisbajcs ipari park létesítésére, Nagybajcs és Vének - Vámosszabadival közösen - turisztikai célokra nyert pályázatot. A fejlesztési biztos utalt arra, hogy a TOP-on kívül még kilenc különböző pályázati lehetőség – operatív program - fut a megyében. Visszautalt arra is, hogy az előző öt éves uniós ciklusban – 2007 és 2013 között - valamennyi megyei település részesült a pályázati forrásokból.

NYH/HF

***

A Győr Plusz Tv tudósítása az eseményről ITT tekinthető meg.