Blind friendly

Kapuvár

Kapuvár - nevében a múltja - kapu és vár. A régi történelem óra dereng fel a látogatóban a hatalmas fák lombja közül előtűnő vár láttán: a hajdani gyepűn nyitott kapu védelmére épült erősség, innen a név, Kapu és Vár. Igaz a fák nem 1000 évesek és a középkori erősséget is elmorzsolta az idő. Amit ma látunk, az a barokk kor terméke tagolt homlokzatával, ablakok alatti négylevelű lóhere faragványokkal, nagy kőkeretes kapujával.
Óvón és méltóságteljesen emelkedik hajdani mesterek tudását dicsérő szobrok fölé a Szt. Anna templom. Két kis toronnyal őrzött és egy nagyobbal koronázott homlokzata mindent elárul. Mesterét, stílusát, korát, csak azt nem, hogy a helyén a középkorban a váron kívül Szt. Anna oltalmába ajánlott fa kápolna állt. 
A vendégnek végig kell mennie a várban otthont kapott múzeum termein ahhoz, hogy képet alkothasson múltjáról, gazdaságáról, tárgyi emlékeiről, csodálatos néprajzi gyűjteményéről, a Dunántúl egyik legszebb és sokáig megőrzött népviseletéről
A régmúltról és a közeliről mesélnek a város köztéri alkotásai is: a templom oltalma alatt díszes oszlopon ülő megtört Jézus alakja, amelyet nem véletlenül hív a nép búsuló Krisztusnak, vagy mint Pátzaynak az élet örömét sugárzó Kenyérszegője. A várhoz vezető töltést Nepomuki Szent János őrzi. A lombok rejtette Hárfázó Nő láttán arra kell gondolnunk, hogy innen viszi szerte a világba a város hírét a Haydn Kórus. 
A veszkényi úton található kapuvári termálfürdőt két kút táplálja, mindkettő minősített gyógyvíz és a jódos szulfidos gyógyvizek csoportjába sorolható. 
Termálfürdő sokfelé van, de a furcsa nevű szén-dioxid gázfürdő csak itt. "Az egész ország területéről érkeznek verőér betegségben szenvedő betegek, aki elsősorban angiológus javaslatára kerülnek az osztályra, és itt folyik egy speciális kezelés ami jellegénél fogva egyetlen". 

Kérjük tekintse meg a kapcsolódó képeinket >>