Blind friendly

Kicsit még csúsznak az uniós pénzek

Sportnyelven szólva már csak matematikai esély maradt arra, hogy az uniós pénzre pályázó önkormányzatok a korábbi ígéretnek megfelelően április végéig megtudják, nyertek-e. Köztük van a kunszigeti is, amely tavaly március 23-án nyújtotta be pályázatát a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra, hogy a mostani, hét gyermek ellátására alkalmas családi bölcsőde helyett egy újat építhessen. Lendvai Ivánné, a Mosoni-Duna-parti falu polgármestere lapunknak elmondta: azóta várják, hogy értesítik őket, megkapják-e a mintegy 130 millió forintos támogatást.

Az eljárásrend módosítása és a pályázatok feltorlódása okoz újabb késést

„Fontos lenne a beruházás, mert a faluban hatvan bölcsődés korú gyermek van, s az új intézményben huszonnégyen kaphatnának helyet" – hangsúlyozta Lendvai Ivánné kunszigeti polgármester. A település emellett a két tanítási nyelvű iskola energetikai felújítására is adtak be pályázatot 2016. nyár végén, de egyelőre annak eredményét sem tudják.

Sok tucatnyi más önkormányzat is a döntésről szóló levélre vár. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a Kisalföld február 11-i számában azt nyilatkozta, hogy a TOP-döntések még februárban megszületnek, és „legkésőbb áprilisban mindenki megtudja, hogy nyert-e". Az értesítést azonban azóta sem kapta meg egyetlen helyhatóság sem – a politikust tegnap ennek okáról kérdeztük.

Németh Zoltán elmondta: a döntések valóban megszülettek február végén, azonban nem sokkal később egy kormányrendelet március 24-i hatállyal módosította az európai uniós támogatások eljárásrendjét. A jogszabály előírta az irányító hatóság – ebben az esetben a Nemzetgazdasági Minisztérium – számára, hogy a támogatási dokumentum aláírása előtt szerezze be a területi szereplő, vagyis a megyei önkormányzat egyetértését is. Emiatt a megyei közgyűlés pénteki, győri ülésén a képviselők zárt ülésen tárgyalni fogják az erről szóló előterjesztést.

Az elnök hozzátette: amennyiben a testület megszavazza az indítványt, a határozatot a lehető leggyorsabban, még aznap elküldik a szaktárcának, s bízik benne, hogy a következő hetekben mindenki megkapja az értesítést az eredményről. „A csúszásért, bár nem rajtunk múlik, elnézést kérek. A nehézséget az okozza, hogy a minisztérium rendkívül leterhelt a feltorlódott több ezer pályázat miatt – magyarázta. – Ebben szerepet játszik, hogy a döntések azért csak februárban születtek meg, mert korábban az Európai Unió a ugyanis magyar pályázati eljárásrend több elemét vitatta. Amíg az egyeztetések nem jutottak nyugvópontra, felelőtlenség lett volna támogatásokról határozni, hiszen szélsőséges esetben az EU-ra jutó összegeket a magyar költségvetésnek kellett volna állni."

Forrás: Kisalföld 2017. 04.19. szám – Hancz Gábor írása