Blind friendly

Kövér László Győrasszonyfán

Valiczkó Mihály Győrasszonyfa polgármestere invitálására az összmagyarság összefogását szimbolizáló tanácskozásra jöttek össze a történelmi Magyarország számos tájáról közéleti személyiségek a közelmúltban.

Győrasszonyfa 519 főt számláló község  Györ-Moson-Sopron megyében, Pannonhalma szomszédságában. Legrégebbi régészeti leletei Kr. előtt 5000 évvel ezelőtti időből származnak, ami bizonyítja, hogy régi alapokra épült ez a település.

A határokon túli kapcsolatok ápolására három napos programsorozatot rendeztek, melynek részeként gazdafórumot is szerveztek, melyen megjelent Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Kövér László, a Parlament elnöke és Németh Zoltán,  Györ-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának elnöke.

Első aktusként megtekintették a frissen felújított római katolikus templomot, mely 1793-ban épült galántai Sidó István földbirtokos segítségével, az elpusztult borbai templom romjainak a felhasználásával a helység tágas terének közepén. Valiczkó Mihály polgármester elmondta, hogy 27 millió forintból újult meg a templom, melyre a község minden lakosa nagyon büszke.

A fórum elején Szíki Károly színművész két verssel köszöntötte a megjelenteket, mely poémákat Arany János születésének 200. évfordulójához kötötte. 

Valiczkó Mihály elmondta: olyan települést vezet, ahol sosem nyert a baloldal, ahol az ő elmondása szerint: jó közgyűlés van, ezért láthatóvá válik minden eredmény. Sok figyelmet fordítunk gyerekekre, betegekre, a közhangulat emelésére. Ennek egyik bizonysága lesz, hogy szombat délelőtt átadjuk a felújított Vörösmarty utcát, amely több mint 19 millió forintból kapott új burkolatot – ebből 15 millió forintot kormányzati támogatásként kapott a település, a fennmaradó részt önerőből finanszírozták. 

Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke azzal kezdte, hogy: „el kell jönni egy olyan kisfaluba, amely jövőt mutatóan tevékenykedik. Ezért fontos, hogy életben maradjon. Győrasszonyfához hasonló településekre épülhet a magyar vidék. Központok nőhetnek ki belőle. Ehhez szeretnénk mi, polgári kisgazdák segítséget nyújtani."

Kövér László arról beszélt, hogy "Újabb háborúban vagyunk, a migráns ügyben indítottak ellenünk kötelezettségszegési eljárást. A tét nem 1200 migráns befogadása, ez a küzdelem hazánk önrendelkezéséről szól" – mondta.  

A fórumon lehetőség volt a hozzászólásokra is, melynek keretén belül Bodó István Pelbárt (Felvidék) polgármestere és Guszton András, Temerin(Délvidék) volt polgármestere szólalt meg. Mindketten megköszönték az anyaországból kapott támogatásokat, de további segítséget kérnek iskola-ügyben, mert „lassan felmorzsolódnak, mint a homokkő”.

Végezetül Valiczkó Mihály rövid sétára hívta meg vendégeit, melynek során látható volt a templom előtti Trianon emlékmű, melyet márványból készítettek, majd bemutatta az ’56-os emlékszobrot, s végezetül mindenkit meghívott egy kiadós ebédre.