Blind friendly

Lépések az útfejlesztésekben

A megyei közgyűlés korábbi ülésén tárgyaltak a képviselők a Pápát Győrrel összekötő, 2x2 sávos út lehetséges nyomvonaláról, valamint az M85-ös gyorsforgalmi útról is. Azóta mindkét projektben történt előrelépés.

Kész a 83-as nyomvonala 

Papíron már elkészült a 83-as út nyomvonala, tájékoztatott Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke. A 110 milliárd forintból megépülő, Pápát Győrrel összekötő út elkerül majd minden települést: Győrszemere-Nagyszentpált, Győrszemerét, Gyarmatot és Takácsit Nyugatról, Tétet és Tétszentkutat pedig Keletről.

Hat helyen épül felüljárós csomópont: a koroncói és a kajárpéci elágazónál, Győrszemere-Erdősor és Tét között, a Gyömöre és Tét közötti úton, Gyarmatnál, és a marcaltői–csornai elágazónál. A megyei önkormányzat kezdeményezésére a felpéc–kajárpéci utat meghosszabbítják a mostani 83-as főútnál lévő kereszteződéstől az új nyomvonal irányába, a felpéc–téti utat pedig Tét határában, a várostól keletre összekötik a gyömöre–téti úttal. 

Készül a megvalósíthatósági tanulmány és a környezeti hatástanulmány is, mondta el az elnök. A jogerős építési engedély várhatóan decemberre lesz meg. 


M85: módosíthatják a településrendezési terveket 

Az állami főépítész megadta az M85 gyorsforgalmi út Csorna II –Pereszteg – Országhatár közötti szakaszának pontosításáról szóló térségi területfelhasználási engedélyét. A területfelhasználási engedéllyel Győr-Moson-Sopron Megye Területrendezési Tervében pontosították  a hivatkozott útszakaszt. Ennek következtében elhárult az akadály az érintett 18 település településrendezési tervének módosítása elől, amely nélkül eddig nem indulhatott el a gyorsforgalmi út területének kisajátítása. 

Az érintett települések: Farád, Jobaháza, Rábatamási, Bogyoszló, Szárföld, Babót, Kapuvár, Vitnyéd, Fertőendréd, Fertőszentmiklós, Röjtökmuzsaj, Nagylózs, Ebergőc, Pinnye, Pereszteg, Nagycenk, Kópháza, Sopron.

A kisajátítás az utolsó lépés az út megépítéséhez. Ezt már a kivitelezés követi. A költségvetési forrás a beruházáshoz rendelkezésre áll,  közölte Csepreghy Nándor államtitkár.

NYH-hír