Blind friendly

Megyei delegáció járt a német testvérmegyében

A baden-württembergi Enzkreis járás meghívására a közelmúltban 4 napos látogatáson járt Németországban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Németh Zoltán megyei elnök által vezetett delegációja.

A látogatásra Karl Röckingernek, Enzkreis járás elöljárójának meghívására került sor, s magyar partnerük mellett meghívták a találkozóra lengyel (Myslowice) és olasz (Reggio Emilia) testvérkapcsolatukat is. Az oda- és visszautazás mellett 2 teljes nap állt rendelkezésre a szakmai programok megvalósítására. A feszes program ellenére a felek kellő időt szántak a tapasztalatcserére és az egyes régiók előtt álló kihívások ismertetésére, megvitatására. A gazdasági együttműködés lehetőségeinek megvitatása mellett a migrációs hullám kezelése is fontos téma volt. E kérdésben a megyei delegáció vezetője ismertette a hazai szabályozást, a fizikai és a jogi határzár indokait és előnyeit, valamint a Donald Tusk részére megküldött politikai állásfoglalást. A Wolf orvosi műszergyár meglátogatása során nyert tapasztalat a megyei delegáció számára különösen is értékes volt, hisz a Széchenyi egyetem épp az egészségügyi mérnök képzés megindításán munkálkodik, mely például az orvosi műszergyártás számára képez szakembereket, s ezzel a megye gazdasága - a járműipar mellett - újabb fontos szektorban szerezhetne vezető pozíciót a régióban.

 

 

A gazdasági kérdések mellett a találkozó kiemelt témája volt még a klímavédelem, a megújuló energia használata. A résztvevők megismerkedtek a német kezdeményezésekkel és bevált gyakorlatokkal, valamint egy Tanzániában indított kísérleti projekttel is. A résztvevők az elméleti ismeretek mellett gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek: megtekintették (és többen ki is próbálták) az enzkreisi hivatal járműflottájának alternatív hajtású részét (elektromos és hibrid autók). Bemutattak egy jövőbemutató projektet is: egy hagyományos technológiával épül pforzheimi lakóházat úgy alakítottak át nullenergiás házzá, hogy közben a lakóknak nem kellett kiköltözni. Itt nemcsak utólagos hőszigetelésre és ablakcserére került sor, hanem használják a szél- és napenergiát, valamint a földhőt is.

A szakmai céglátogatások során a résztvevők megtekintettek egy energetikai és építési tanácsadó központot, amit az energiaszolgáltatók, a járás és a vállalkozások tartanak fenn. Itt meg lehet tekinteni az egyes építési, fűtési, szigetelési, stb. módozatokat, az előnyöket és hátrányokat, s a vállalkozók saját ügyfeleikkel is tarthatnak egyeztetést. A következő állomás egy biofarm volt, ahol különös figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra, s helyi termékpiacot is működtetnek, melyen más gazdák termékeit is árulják. A klímavédelmi nap utolsó helyszíne a mintegy félszáz emberrel dolgozó OTEC cég volt, mely gépgyártással és polírozással foglalkozik.

Németh Zoltán, megyei elnök (balról), Szalay Antal cégtulajdonos, Karl Röckinger, einzkreisi elöljáró és Hámori György, Kapuvár polgármestere

A magyar delegáció hazautazás előtt megtekintette még a magyarországi telephelyekkel is büszkélkedhető Provertha pforzheimi központját, ahol a cégtulajdonos és az enzkreisi elöljáró nyújtott tájékoztatást, többek között a vállalkozások működtetésének jogi-pénzügyi hátteréről.

Megható programja volt a látogatásnak a négy megyei kortárs művész alkotásaiból szervezett kiállítás megnyitója.