Blind friendly

Megyei önkormányzatok jegyzői tanácskoztak

December 4-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatalban tartotta soron következő ülését a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Főjegyzői Kollégiuma. A tanácskozás fő témáját a terület- és vidékfejlesztéssel kapcsolatos önkormányzati feladatok kérdésköre alkotta, de szó esett a Főjegyző Kollégium működésével kapcsolatos, aktuális kérdésekről is.

Dr. Szalay Zoltán köszönti kollégáit

Házigazdaként dr. Szalay Zoltán, Győr-Moson-Sopron megyei jegyző és a FK elnöke, dr, Kovács János, Borsod megyei főjegyző köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

Fehérvári Tamás, MÖOSZ elhön hozzászólása

Jelen volt a tanácskozáson a MÖOSZ elnöke, Fehérvári Tamás is, aki a megyei közgyűlések elnökei nevében köszönte meg azt a komoly munkát, mellyel a megyei főjegyzők, jegyzők és az általuk vezetett hivatalok megalapozzák és segítik a megyei önkormányzatok által elvégzendő feladatokat, támogatják a megyei testületek működését.

A kollégium tagjai megosztották egymással a TOP-os pályázatok előkészítésében, megvalósításában, az ehhez kapcsolódó projektfeladatok ellátása során szerzett tapasztalataikat. Egymás tapasztalatainak ismertetése élénk párbeszédet eredményezett, nem csak e téma kapcsán, hanem a megyei közgyűlések üléseinek szakmai előkészítése kapcsán is. A tagok közös megállapítása szerint a főjegyzők, jegyzők és a hivatali munkatársak jelentős szerepet töltenek be a megyei testületek mellett: munkájukkal a jogszerűséget és a szakszerűséget képviselik, ugyanakkor felkészültségükről naponta tanúbizonyságot tesznek, ez pedig az állandóan változó jogszabályi környezetben bizony nem mindig egyszerű feladat.

Dr. Kovács János, Borsod megyei főjegyző, a Kollégium elnöke vezette az ülést (középen)

Ezeknek a vezérelveknek kell érvényre jutniuk a 2018. évi országgyűlési képviselői választásokra való felkészülés és annak sikeres lebonyolítása során is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a megyei önkormányzatok, mint a választási rendszer területi szintjei, csak akkor tudják elvégezni a jogszabály által a választásokkal kapcsolatban rájuk rótt és tőlük elvárt feladatokat, ha a helyi választási irodák és azok vezetői felé következetességgel és szakmai elvárásokkal fordulnak.

Mind a MÖOSZ elnöke, mind pedig a Főjegyzői Kollégium elnöke fontosnak tartotta kiemelni, hogy a korrekt, precíz, szakmailag felkészült munkavégzés az alapvető záloga annak, hogy a megyék , a megyei önkormányzatok szerepe nem kérdőjeleződjön meg, sem napjainkban, sem pedig a jövőre nézve.

A házigada Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a programot úgy állította össze, hogy a szakmai tanácskozást követően legyen idő egy kötetlenebb beszélgetésre is. Erre, dr. Szalay Zoltán, megyei jegyző kalauzolása mellett az adventi díszben pompázó győri barokk belvárosban tett séta keretében volt lehetőség.