Blind friendly

Modern és takarékos szennyvízülepítő rendszer Csikvándon

Újszerűen oldották meg Csikvándon a szennyvízkérdést, sok évig várt rá a lakosság, amely eddig az emésztőgödrökbe vezette a szennyvizet. A 201 millió forintból 130 ingatlanon egyedi kezelést tettek lehetővé, egyébként túl nagy közműre lett volna szükség a lélekszámhoz viszonyítva. A nyár óta működő szikkasztókat pénteken adták át.

Mintegy 150 millió forintos – uniós forrásból származó – kormánytámogatással megvalósult a nem kevesebb, mint 201 millió forintos projekt, s a lakosság családonként 300–400 ezer forintot adott hozzá, hogy összeálljon a tetemes önrész. A beruházással 21 évnyi várakozás után megoldódott a szennyvízkérdés, ahol eddig emésztőgödrök fogadták a folyékony felesleget.

Kozma Tibor polgármester azt mondta: hosszas várakozás után és öt-hat hónapos munkával valósulhatott meg a szennyvízberuházás, jelentősen növelve a falu népességmegtartó erejét. Ehhez szükség volt arra is, hogy a minisztérium speciális pályázatot írjon ki, mert a „vidéki térségek falvainak megújítására” szolgáló forrás is speciális célt szolgált.
Miért is? Mert a falu területe – ha arányba állítjuk az elfogyasztott alig 40 köbméternyi vízmennyiséggel – igen nagy: a mintegy 500 lelkes településre 6 és fél kilométernyi csatornára lett volna szükség, ha közművesítik. Ezért választottak újszerű megoldást: a szennyvizet nem vezetik el gyűjtőcsatornán, hanem helyben szikkasztják el, egyedi elvezetéssel, egyedi tisztítással, s így az akár további felhasználásra, öntözésre is összegyűjthető. A berendezések már a földben vannak nyár óta, egyetlen darab kivételével, amit mintaként a csikvándi kastély parkjában láthatunk.

Kozma Tibor hangsúlyozta: a csikvándi megoldás környezetkímélő is, mert a szennyvíz nem jut ki megtisztítva a természetes vizekbe. Kis mennyiségű szennyvíziszap marad csak vissza a tisztítás során, amely szippantással eltávolítható és elszállítható, akár komposztálható is. A településen 130 ingatlanon építették ki tavaly nyárra az összesen 128 szennyvízkezelő kisberendezést, s ez a polgármester elmondása szerint a lakosság több mint 70 százalékát szolgálja, ami szép arány, még ha hosszú távon nyilván a 100 százalék is a cél. Többen nem tudták vagy nem akarták kifizetni az önrészt, esetleg úgy látták, kevés vízzel is beérik.

A polgármester hozzáfűzte azt is, hogy a szennygödrös háztartások után tudatosságot kell tanulnia a lakosságnak, sokkal fontosabb lett, hogy mit engednek a talajba. Például a zsír, az olaj s a mosószer korlátlan kiengedéséről is leszoktat a technológia. A mosószer jelentette eddig a legtöbb gondot – szerencsére így is csak a lakosság mintegy 10 százalékánál –, s volt, ahol negyedével vissza kellett venni a ház vegyszerfogyasztását. Mint fogalmazott, „az udvaron a kacsák is habban úszkáltak”.

A beruházás átadásán jelen volt Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár is, aki elsősorban a település lakosságának és az önkormányzatnak közösségi aktivitását, tervezőkészségét, takarékosságát, előrelátását méltatta.

Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke gratulált a település vezetőjének és lakosainak a példaértékű összefogáshoz. Kiemelte, egy település életében nemcsak a látványos beruházások fontosak, hanem a – környezetvédelem szempontjából olykor láthatatlan, de annál hasznosabb fejlesztések is. Németh Zoltán szerint a településen modern, egyedi,

Csikvánd lakosai számára leginkább fenntartható és takarékos megoldás valósult meg. Az egyén szerepe kiemelten fontos, hiszen kötelességünk, hogy odafigyelve, tudatosan tegyünk bolygónk és közvetlen környezetünk megóvásáért-tette hozzá.
A szalagot átvágta többek közt  Légrády Gábor főosztályvezető a kormányhivatal, Németh Zoltán elnök a megyei közgyűlés s Horváth Endre igazgató a megyei államkincstár részéről. A beruházást Morgos Ferenc plébános és Bácsi János evangélikus lelkész áldotta meg.

Fotó: Mészáros Mátyás
Forrás: Kisalföld napilap

2019. január 28.