Blind friendly

Napelem rendszer fejlesztések Kimlén

A Szigetközi Önkormányzatok a fenntartható energiahasználatért című energetikai korszerűsítési projekt, Kimlén véget ért. A napelem rendszer ünnepélyes átadására szeptember 28-án került sor a kimlei faluházban.

Az ünnepélyes átadáson Eller Gizella polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a projektet. Jelen volt Dr. Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő, Németh Zoltán a Győr-Moson Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó István az NRG Services Kft. vezetője.

Kimle Község Önkormányzata konzorciumi formában Hédervár, Kisbodak, Ásványráró és Püski községek önkormányzatával energetikai korszerűsítést valósít meg. A projekt keretében a Kimlei Polgármesteri Hivatal, a Napsugár Óvoda, a Szivárvány Óvoda, valamint a Tornacsarnok épületeinek tetejére, továbbá az Ásványrárói Polgármesteri Hivatal és az Óvoda tetejére az elektromos áramfelhasználás kiváltására napelemek kerülnek felszerelésre. Hédervár és Kisbodak Polgármesteri Hivatalának épületei, valamint a Püski Sportöltöző és Orvosi Rendelő épülete komplex energetikai felújításon esik át, melynek keretében elvégzik az épületek hőszigetelését, fűtés korszerűsítését és akadálymentesítését, továbbá megtörténik a korszerűtlen nyílászárók cseréje, valamint az elektromos áramfelhasználás kiváltására napelemeket helyeznek el az épületek tetején.

A korszerűsítéssel a projektben részt vevő épületek hozzájárulnak a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség növeléséhez, ezzel is csökkentve a fosszilis energiahordozók felhasználását, mellyel jelentős mértékben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az épületek fűtési rendszerének korszerűsítésével pedig hozzájárulnak a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségének csökkentéséhez

A munkálatok Kimlén befejeződtek, a polgármesteri hivatal, a Napsugár Óvoda, a Szivárvány Óvoda valamint a Tornacsarnok immáron a napelemek segítségével kapja az elektromos áramot.

Az átadásra a kimlei óvódások rajzokkal és a vendégek számára ajándékokkal készültek.

Az ünnepélyes átadással párhuzamosan a Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola sportnapot tartott, melynek keretében birtokba vették a diákok a sportpályán kialakított gumiborítású futókört és a fitnesz eszközöket. A futóverseny keretében pedig 2018 métert teljesítettek, érintve a napelemekkel felszerelt épületeket a településen.

Fotó: Bánhegyi István

Forrás: InfoSzigetköz

 

2018. szeptember 29.