Blind friendly

Nyelvek Európai Napja – plakátverseny és vetélkedő - még lehet jelentkezni!

A Europe Direct Tájékoztató Központ – Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata a Nyelvek Európai Napja alkalmából ebben az évben is plakátversenyt és nyelvi / Európai Uniós vetélkedőt hirdet általános és középiskolás diákoknak. A szervezők Mérő László matematikus mondását választották a verseny mottójául: „A verseny igazi vesztese nem az, akit legyőztek, hanem az, aki ki sem jutott a pályára."

Az Európai Unió aktívan ösztönzi polgárait – fiatalokat és időseket egyaránt – más európai nyelvek elsajátítására. Más nyelvek tanulása, a más nyelveken történő kommunikáció mindenkit arra bátorít, hogy nyitottabb legyen más emberek, azok kultúrája és szemlélete iránt; javítja a megismerési képességeket, megerősíti a tanulók anyanyelvi készségeit is; végül pedig lehetővé teszi, hogy előnyt kovácsoljunk annak lehetőségéből, hogy más tagállamban tanuljunk vagy dolgozzunk.

A szervezők a nyelvtanulás ösztönzésére idén már 9. alkalommal szervezik meg a vetélkedőt. Az elmúlt évek gyakorlatához híven a nyelvtanulás mellett egy-egy téma áll a középpontban: idén a klímavédelem mellett az olimpiai eszmék, illetve az olimpiák zöld szervezése témakörét is körül járhatják a versenyzők.

Az első – ókori – olimpiát i.e. 776-ban tartották, s egészen i.sz. 393-ig, több, mint ezer éven át (!) megszervezték. Az első újkori olimpiát 1896-ban tartották, így már ez is több mint 100 éves múltra tekint vissza. Úgy tűnik, a sport alapelvei – a szenvedély, a hit, a győzelem, a munkaerkölcs és a sportszerűség – örökérvényű és fenntartható eszmék. Annak érdekében azonban, hogy az újkori olimpiákat is legalább ezer éven keresztül szervezhessük, szükség van arra, hogy annak környezetét, feltételeit is biztosítsuk. Ez pedig csak ésszerű gondolkodással, tudatos magatartással, a bolygónkért érzett felelősséggel valósulhat meg. A környezet- és klímavédelem nemcsak az egyének, hanem kisebb és nagyobb közösségek, így az Európai Unió felelőssége is. Az összefogás alapfeltétele pedig a nemzetek közti kommunikáció, a nyelvtudás.

A diákoknak meghirdetett egyéni és csapatversenyek mellett, a hagyomány jegyében sor kerül Dr. Szenténé dr. Vida Éva-díj átadására is.

Részletek (részletes felhívás, rendezvények és letölthető jelentkezési lap) a csatolt dokumentumban.