Blind friendly

Öt dolog, amit tudni kell az európai választásokról

Magyarországon május 26-án, vasárnap lesznek az európai választások, ahol arról dönthet, hogy ki képviselje az érdekeit uniós szinten, az Európai Parlamentben.

Ahogy közeledik ez a dátum, egyre fontosabb, hogy minél többet tudjunk róla. Olyan technikai információkat is érdemes tudni, minthogy hogyan tud szavazni az, aki a választás időpontjában éppen külföldön tartózkodik, vagy nem a lakcíme szerinti szavazókörben szeretne szavazni, illetve hogy meddig kell és hogyan lehet ilyen esetekben átjelentkezni.

Kell regisztrálnom ahhoz, hogy szavazhassak?
Magyarországi lakcímmel rendelkező nagykorú magyar állampolgárként nem kell regisztrálni ahhoz, hogy szavazhasson.
Ha viszont magyar állampolgárként nincs sem magyarországi, sem más uniós tagállami lakcíme, május 1-jén 16 óráig regisztrálnia kell a névjegyzékbe.
Ha pedig nem magyar, hanem más EU-s tagállam állampolgára, de van magyarországi lakcíme és a magyar pártlistára szeretne szavazni, május 10-én 16 óráig kell benyújtania a kérelmét. Ezt mindkét esetben megteheti személyesen, postán, vagy a www.valasztas.hu/ep2019 honlapon.

Hol szavazhatok?
Magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárként a lakóhelye szerinti szavazókörben szavazhat. Erről április elejéig megkapja az értesítőt.
Ha nem a kijelölt szavazókörben szavazna, hanem egy másik magyarországi szavazókörben, akkor átjelentkezési kérelmet kell beadnia május 22-én 16 óráig, szintén személyesen, postán vagy a www.valasztas.hu/ep2019 oldalon.

Hogyan szavazhatok, ha külföldön tartózkodom?
Nagyon fontos, hogy ha van magyarországi lakcíme, de május 26-án éppen külföldön tartózkodik, akkor is van lehetősége leadni a voksát, méghozzá Magyarország külképviseletein (nagykövetségein, konzulátusain). Ehhez szintén személyesen, postán vagy a www.valasztas.hu/ep2019 weboldalon tud leadni kérelmet május 17-én 16 óráig.

Hol találom meg a választással kapcsolatos praktikus információkat egy helyen?
Ha bármilyen kérdése lenne, látogasson el a választási információs honlapunkra, ahol minden fontos tudnivalót megtalál: www.europai-valasztasok.eu
Ezen kívül elsődleges megbízható információt a Nemzeti Választási Iroda honlapja nyújt: www.valasztas.hu/ep2019

Mit tehetek azért, hogy a lehető legtöbben elmenjenek szavazni?
Küldd el ezeket az információkat az ismerőseinek a következő linkkel együtt: szavaznifogok.eu.  Így nemcsak a választással kapcsolatos hírekről értesülnek, hanem regisztrálni is tudnak a szavaznifogok.eu oldalon.

2019. március 7.