Blind friendly

Pénteken tartják a központi megnyitó ünnepséget

Pénteken Győrben tartják a Szent László-év központi megnyitó ünnepségét. A Győri Nagyboldogasszony-bazilikában Veres András győri megyés püspök, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke celebrál ünnepi szentmisét, majd zenés előadáson mutatják be Szent László életét. Ezt követően a győri városházán folytatódik az ünnepség.

Ezen a napon nyitják meg Móser Zoltán fotókiállítását. A Kárpát-medence Szent László-freskóiról készített fényképsorozatot az emlékév során országszerte és a határon túl is bemutatják. Az év programjai között több konferencia, kiállítások és műveltségi vetélkedő is szerepel. Emellett kiadványok és dokumentumfilm is készül a szent királyról. Az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korosztályt szeretnének megszólítani a programokkal. A legkisebbeknek Szent László-kifestőkönyvet készítenek, az iskolásoknak pedig "testet, lelket, szellemet megmozgató" vetélkedőt szerveznek, amelynek nyolc elődöntője egyben egész napos hagyományőrző program is lesz. A verseny döntőjét Nagyváradon tartják júniusban.

Az emlékévre készül el az a dokumentumfilm, amely bemutatja, hogy a kutatók egy ereklye alapján hogyan rekonstruálták Szent László arcát. Emellett Rómában megjelentetnek egy angol-olasz kétnyelvű Szent László-életrajzot is. Az emlékévhez sok civil szervezet, Szent László nevét viselő vagy a kultuszát őrző település, intézmény csatlakozott. Az emlékévet a nemzetpolitikai államtitkárság hirdette meg Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Forrás: MTI

A Győri Egyházmegye sajtóközleménye és a nap részletes programja ITT olvasható.