Blind friendly
megyei.ertekek@gymsmo.hu

SARLÓS BOLDOGASSZONY KEGYKÁPOLNA (Máriakálnok) - épített örökség, turizmus szakterület

 

A kicsi, de annál ismertebb kápolnát a Mária-kultusz emeltette, több csoda is fűződött a kápolnához. A középtornyos egyhajós épület 1874-ben készült kora középkori román építészet stílusjegyeinek felhasználásával.

Egyik legenda szerit egy arrafelé dolgozó földművelő (vagy halászember) talált a forrás közelében egy Mária képet, és azt hazavitte. Otthonában csodájára jártak e képnek, de később visszavitte a forrás közelébe és ott egy nyílt épületet emelt a szentkép elhelyezésére, önmagának pedig egy kis házikót, s ott maradt remetének a kép mellett.

Másik verzió szerint egy katona ment a forráshoz gyógyítani sebeit. Egy nem katolikus vallású katonatiszt kinevette a csodaforrásban hívő embert, de rövid időn belül az ő lába is kisebesedett. Elkeseredésében visszament a forráshoz, és ott a Szűzanya segítségét kérte. Ő is meggyógyult.

Harmadik változat szerint egy katona talált egy Mária képet és szobrocskát a forrásnál, amit a falu templomának átadott. Megmagyarázhatatlan módon a kép és a szobor eltűnt a templomból és ismét a forrás közelében találták meg. Ezért úgy határoztak, hogy állandó láthatás miatt a forrás mellett helyezik el.

Az ártérben fekvő kis építményt az áradás többször elöntötte, de mégsem a víz, hanem 1873-ban tűz pusztította el. A mennyezet leszakadt, az oltárkép elégett, de a Mária-szobor - újabb csodás elem - csak megpörkölődött. Közben a kis kápolna neves búcsújáróhellyé vált. Évente több tízezren zarándokoltak el gyógyulást keresve. Ezt tudva az már nem is csoda, hogy a következő évben új kápolna védte a tűztől megmenekült Mária-szobrot.

Jellegzetes román elem a bélletes kapu, amit pillérek tesznek hangsúlyossá. A pilléreken szobrok állnak, a kapu felett erkélyes lezárás. A homlokzaton jellegzetes neoromán vakolatdíszítés fut végig. Az egyszintes torony homlokzatát a romantikára jellemző íves ablakok törik át. A belső is a historizmust idézi. A szentély boltozatának kék egén csillagok ragyognak. Középen szép szabadon álló oltár látható.

A máriakálnoki kegykápolna szentélyének dísze a víztől-tűztől megmenekült Mária szobor. A szobrot a tűzvész után átfestették és a kisded koronát, Mária koronát, ezüst jogart és arannyal áttört brokátköpenyt kapott.

A kegykápolna zarándokhely, Szigetközben és országosan is ismert elismert.

A mai napig zarándokok sokasága látogat Máriakálnokra, és látogat el a kegykápolnához.

Megyei értéktár – „megyerikumok”