Blind friendly

Több tízmilliós fejlesztések Fertőszentmiklóson és Petőházán

Fertőszentmiklóson új védőnői tanácsadót, három önkormányzati épületen energetikai felújítást, Petőházán pedig kerékpárutat és szegélyköves utat adtak át.

„Minden nap ünnep számunkra, amikor fejlődik városunk”– jelentette ki Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere a beruházások átadásán. A település az új védőnői tanácsadó épületrész kialakítására 26,82 millió forint támogatást nyert. Az összegből az önkormányzat saját tulajdonú, funkcióját vesztett épületet hasznosítva alakította ki a modern védőnői tanácsadót. A mintegy 100 m2 alapterületű épületrészt felújították, akadálymentesítették, melynek köszönhetően családbarát, korszerű, többhelyiséges védőnői tanácsadóval gazdagodott a település.

A polgármester elmondta, hogy a beruházás további elemeként, 87,76 millió forintból megvalósult a Bezerédj Amália Óvoda és Bölcsőde épületének teljes hőszigetelése, nyílászáró cseréje, s a tetőzetre szerelt napelemes rendszer pedig az intézmény teljes áramigényét fedezi. Emellett a Napközi Otthonos Óvoda és a Gondozási Központ épültein is egy-egy 4,4 kW-os, illetve 32,5 kW-os napelemes egységet szereltek fel.

Barcza Attila országgyűlési képviselő örömének adott hangot, hogy a családok évében két olyan fejlesztés is befejeződött Fertőszentmiklóson, ami a kormányzati program célkitűzésekhez kapcsolódik.

Németh Zoltán, a Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte: a területfejlesztési pénzekről az érintettek bevonásával, helyben döntöttek, az energetikai beruházás pedig klímavédelmi célokat és szemléletformázást is egyaránt szolgál. Szavai szerint a klímaváltozás káros hatásait napjainkban is egyre jobban érezzük, amire az egyetlen megoldás a szén-dioxid kibocsátás csökkentése.

Ezt követően Petőházán is átadási ünnepséget rendeztek: 2030 méter kerékpárosnyomot és 617 méter kétoldali nyitott kerékpárossávot avattak. Ezzel együtt 620 méteres hosszan új burkolattal és szegélyezéssel látták el a Fekete utat, s gyalogosjárda is épült. Piskolti Béla polgármester elmondta, a 67 millió forintos kormánytámogatással megvalósult Petőháza bekötése a Fertő-parti kerékpáros-hálózatba, továbbá a környék nagy üzemeiben, kereskedelmi egységeiben dolgozók is biztonságosan juthatnak el munkahelyükre.

Németh Zoltán megyei elnök kiemelte: a kiváló minőségben felújított fontos összekötő szakasz segíti és biztonságossá teszi a közlekedést, a 85-ös főút irányába. A térségben Fertőd-Fertőendréd-Petőháza között is új kerékpárút épül a közeljövőben, így Fertőszentmiklósig elér a Fertő-tó körüli kerékpárút, ami fontos turiztikai vonzerő- tette hozzá.

Forrás: Kisalföld

2018. december 1.