Blind friendly

Újabb hétmilliárd jut fejlesztésekre

"Iskolaépületünk több mint százéves, ráfér a felújítás" – nyilatkozta lapunknak Lendvai Ivánné kunszigeti polgármester. Az önkormányzat 68 millió forint uniós és hazai támogatást nyert a rekonstrukcióra a TOP-ból. A falut egy másik fejlesztés is érinti: Öttevénnyel közös pályázatuk révén kerékpárút épülhet a két helység között, ami a kunszigeti üzemek megközelítése miatt is fontos. Persze nem csak ez a két község járt jól az elmúlt hónapokban.

Ahogy arról 2017. május 9-i számunkban írtunk, mintegy száz pályázatra ítéltek meg európai uniós és hazai támogatást a Győr-Moson-Sopron megyei TOP-ból. A kalapban eredetileg 23,4 milliárd forint volt, amire a Győrön és Sopronon kívüli 181 falu, város startolhatott (a két megyei jogú városnak külön kerete van). Tavaly május óta újabb 69 projektet bíráltak el kedvezően 6,6 milliárd forint értékben. A nyertesek majd mindegyike önkormányzat, az egy szem kivételt a pannonhalmi főapátság jelenti, amely az Apátsági Múzeum turisztikai fejlesztésére kért és kapott pénzt.

Az indulók többsége egyedül adott be pályázatot, néhányan azonban összefogtak. Így tett például Bakonygyirót és Fenyőfő, Farád, Bősárkány és Sopronnémeti, vagy Bogyoszló, Jobaháza és Potyond is. A legszélesebb együttműködés a Szigetközben alakult ki, ahol ennek révén öt községben tíz önkormányzati épület fejlesztése valósulhat meg: Héderváron a polgármesteri hivatalt, Ásványrárón a polgármesteri hivatalt és az óvodát, Kimlén a polgármesteri hivatalt, a tornacsarnokot, valamint a Napsugár és a Szivárvány Óvodát, Kisbodakon a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő közös ingatlanát, Püskin pedig az orvosi rendelőt és a sportöltözőt korszerűsítik. A legtöbb épületre napelemes rendszert is telepítenek.

 

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke kérdésünkre kifejtette: abban, hogy a pályázatok elbírálása eddig problémamentesen zajlott, nagy szerepe volt a térség országgyűlési képviselőinek, Simon Róbert Balázsnak, Kara Ákosnak, Nagy Istvánnak, Gyopáros Alpárnak és Firtl Mátyásnak, akik egyeztettek a településekkel, információt szolgáltattak, s ha kellett, lobbiztak. Utóbbi politikust Barcza Attila is segítette ebben a munkában. Fontos volt az is, hogy a kormány 2015-ben úgy döntött, hogy – az egyébként a magyar költségvetés részét képező – TOP-keretet 16-ról 23,4 milliárd forintra emeli fel, enélkül ugyanis sokkal kevesebb pályázó nyerhetett volna.

"Köszönet illeti a településeket, amelyek közreműködtek a programtervezésben, s azokat az igényeket jelezték, amelyekre helyben valóban szükség van. Olyan régóta várt beruházások valósulhatnak meg, amelyekre saját erőből nem futotta volna. Persze így sem mindenki nyerhetett. Nagyon sajnálom például, hogy Kunszigetnek és Pérnek forráshiány miatt nem jutott támogatás bölcsődére. Remélem, erre később találunk megoldást" – jegyezte meg Németh Zoltán. Hozzátette: a megyei önkormányzatok szerepét is jelentősen erősítette, hogy a kormány rájuk bízta a TOP-pályázatok lebonyolítását.

A politikus elmondta azt is, hogy 2017. december 31-ig 19 milliárd 904 millió forintot osztottak ki, így 3,5 milliárd forint van még a kalapban. Néhány pályázat esetében még nem született döntés: ezek közé a barnamezős és az iparterület-fejlesztések, illetve a társadalmi kohéziót erősítő projektek tartoznak. Várható még új kiírás turisztikai fejlesztésekre és épületenergetikai korszerűsítésekre – az eddigieknél jóval kisebb összegre –, és van remény arra, hogy lehet pénzt átcsoportosítani további bölcsődeberuházásokra.

Extra biztonságot jelent a pályázóknak, de a kivitelezőknek is, hogy a nyertesek a támogatási szerződés megkötésével egy időben a teljes összeget megkapták előlegként. Fontos az is, hogy ahol pontosan terveztek és számoltak például az áremelkedésekkel is, ott a támogatás a teljes költség 100 százalékát fedezi, azaz önrészt nem kell hozzátenni – nyilatkozta a Kisalföldnek Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke.

Forrás: Kisalföld, 2017. január 8. szám – Hancz Gábor írása