Megbeszélés a Széchenyi Egyetem és a henani egyetemek képviselőivel

A Henan tartományból érkezett oktatási intézmények magas rangú képviselői a Széchenyi Egyetemen folytattak további megbeszéléseket hétfő délután.

A Széchenyi István Egyetem részéről dr. Lukács Eszter rektorhelyettes fogadta a Henan-ból érkezett oktatási delegációt.

A megbeszélésen a kínai fél ismertette: a magyarok Kínában többek között nyelvet, kultúrát, művészeteket, hagyományos kínai orvoslást tanulhatnak. Elmondták egyúttal, hogy továbbra is szeretnék, ha Magyarország fogadná a kínai diákokat és tudósokat, akiknek fő célja, hogy nyelvi, zeneművészeti, orvos-, és agrártudományi képzésen vegyenek részt.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az utóbbi években a közgazdasági, kereskedelmi, marketing, valamint az informatikus képzés iránt is megnövekedett az érdeklődés.

Németh Zoltán, a Megyei Önkormányzat elnöke emlékeztetett: idén ünnepeljük országaink közötti kapcsolat fennállásának 70 éves évfordulóját. Az oktatási cserekapcsolatok is ekkor kezdődtek országaink között. „A diplomáciai kapcsolatok felvétele után a két fél diákokat küldött egymás országába tanulni, akik később a két ország közötti diplomáciai, gazdasági, kereskedelmi, oktatási, kulturális, tudományos és technológiai területek közötti kapcsolatok gerincét alkották; jelentős szerepet játszottak a két ország baráti viszonyának és együttműködésének sokoldalú fejlesztésében”- hangsúlyozta a megbeszélésen Németh Zoltán.

Az elmúlt időszakban megyénk városai (Győr, Kapuvár és Sopron) Hubei tartomány városaival (Wuhan, Yichang, Enschi) létesítettek elsősorban gazdasági kapcsolatot. Az egészségügyi ellátás terén kórházaink és a felsőoktatásban pedig egyetemeink között alakult ki együttműködés.

2019. március 12.

Megosztás Facebookon Megosztás Twitteren

« Back