Blind friendly

Mindenki a saját szintjén tegyen a klímaváltozásért

Az Európai Klímaszövetség idén januárban szemléletformáló projektet indított, melynek a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat is tagja. A Győrben  tartott kétnapos projektmegbeszélésen az elmúlt év tapasztalatai alapján arról tanácskoztak, mit tehetnek még a városok és a helyi önkormányzatok közösen a fenntartható klímavédelemért.

"Megyénkben az ipari felhasználókat leszámítva, csupán az energiafelhasználásból 1,7 millió tonna CO2 kerül a levegőbe évente. Erdeink ugyanakkor mindennek kevesebb mint 10%-át képesek feldolgozni"- mondta Németh Zoltán. A megyei elnök azt is hozzátette: a légszennyezésből fakadó káros természeti hatásokat megyénkben is gyakran érezzük. Ezek az egyre szélsőségesebb éghajlati változások a társadalom egyre szélesebb rétegében ébresztik fel a tenni akarást a környezetért.

Az idén januárban indult, „Városok és helyi önkormányzatok közösen a fenntartható célokért és a klímaigazságosságért" című projekt célja, hogy az elkötelezettség növelésével és hiteles információkkal az emberek szemléletében érjünk el változást. "A hamarosan induló kampányunk is arról szól, hogy egyéni szinten mit tehetünk a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséért, ugyanis személyes részvétel nélkül a legkorszerűbb technika sem ér semmit"-hangsúlyozta Németh Zoltán.

Thomas Brose, az Európai Klímaszövetség elnöke szerint a hétköznapokban is nagyon sokat tehetünk a környezetvédelemért. Meglátása szerint az európai emberek túl kényelmesen élnek, ez a pazarló magatartás azonban néhány évtized alatt teljesen tönkreteszik a Földünket.

Kajárpécen a település két végén telepítettek a közelmúltban egy-egy naperőmű parkot. Laki György szerint már ezek is szemléletformáló hatásúak, emellett törekszenek a zöld energia felhasználásra, a helyi óvodát is így fűtik télen. A polgármester, aki egyben a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke fontosnak tartja, hogy tudatosabban figyeljük  környezetünkre, termeljünk kevesebb szemetet és törekedjünk arra, hogy kevesebb energiát használjunk fel háztartásainkban.

Az Európai Klímaszövetség  a legnagyobb hálózat Európában, melynek feladata, hogy összekapcsolja és közös munkára buzdítsa a résztvevőket a klímaváltozás megállítása érdekében.


2018. november 22.