Blind friendly

Tavaszra minden szigetközi településen tábla fogja hirdetni a Szigetköz Natúrparkot

2018. december 11-től kezdik meg a Szigetköz Natúrpark településtáblák kihelyezését. Az első ünnepélyes táblaavatás Dunakilitin valósult meg.

Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark elnöke és Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere a helyszínen ismertették a Natúrpark településekre vonatkozó jelentőségét. "A Szigetköz Natúrpark 2018. március 28 napján vált hivatalosan is Natúrparki Cím birtokossá. A címátadó ünnepségen ígértük és vállaltuk, hogy még az idei évben a településéken natúrparki táblák fognak jelezni az ott élőknek és odalátogatóknak, hogy a Szigetköz olyan élő és élhető táj, amely magas életminőséget biztosít az ott élők számára és rejt természetközi élményeket az odalátogatóknak" – mondta beszédében dr. Pető Péter. Majd a továbbiakban hangsúlyozta: a Szigetközi Natúrpark célja továbbra is az, hogy a Szigetközt teljes egészében felvállaló, a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, környezetvédelem és a turizmus területén egyaránt tenni akaró és tudó összefogás jöjjön létre.

Kovács Andor Tamásné utalt arra, hogy 2017 nyarán a szigetközi polgármesterek közösen álmodtak egy nagyot. Mint mondta: "összefogásról, együtt cselekvésről szólt ez az álom. Az álmainkat egy csokorba fűztük. Nem külön-külön akartunk lépni, hanem együtt: a Szigetköz Édenkert létrehozásáért. Ahová minden irányból jó minőségű utakon, kerékpárúton érkezik meg a vendég, és mi itt élők is, ha elindulunk, akárcsak a szomszéd faluba is, jó úton, gyermekeinkkel együtt biztonságos körülmények között tudjunk haladni, hogy felfedezzük egymás értékeit, és együtt szervezzünk programokat ki-ki lehetőségei, adottságai szerint. Együtt hirdessük, hogy a Szigetköz csodás, valódi Édenkert. A programhoz, amiről álmodtunk, még nincs meg az anyagi forrás, de ahol ilyen erő van, mint bennünk, ott csüggedni nem szabad."

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. első körben 10 településen 26 tábla kihelyezéséhez járult hozzá, mint közútkezelő. 2019-ben a fennmaradó településeken is kihelyezésre kerül a natúrparki tábla. A Szigetközi Natúrpark határozottan állítja, hogy ezek a táblák azért fontosak és hasznosak, mert egyrészt

• elgondolkodtatják a helyben élőket arról, hogy milyen természeti kincs veszi őket körül, és hogy ezeket a környezeti értékeket csak közösen, tudatosan és tevőlegesen tudják megvédeni.

• tájékoztatja továbbá az ide érkezőt, hogy olyan vidéken jár, ahol a helyben élőknek kiemelten fontos a természeti és a táji értékek védelme és ezért ott tartózkodása alatt maga is környezettudatosan cselekedik. A Szigetköz Natúrpark a települések összefogásával alkalmas a térség specifikus problémáival kapcsolatban az érdekképviseletre, lobbi-tevékenységre, munkájával erősíti a Szlovákiában és Magyarországon, a Szigetköz-Csallóköz térségében tevékenykedő állami és civil természetvédelmi, környezetvédelmi és turisztikai szervezetek együttműködését is.

A Szigetköz Natúrpark első évi munkájára vonatkozóan az elnök az évet eredményesnek értékelte és az alábbiakat közölte: "2018 májusában natúrparki konferenciát tartottunk, ahol meghatároztuk a rövid és középtávú céljainkat. Eredményesen pályázatokat adtunk be a Nemzeti Együttműködési Alap kiírására, majd a Szigetköz Mosoni Sík Leader szervezet pályázatára is. Lépéseket tettünk Szigetköz egyes égető problémáinak, így pl. a biológiai szúnyog gyérítés megvalósítása érdekében is, és közreműködtünk több, a térséget érintő turisztikai beruházás szakmai munkájában. 2018. október 20 napján felvételt nyertünk a Magyar Natúrpark Szövetségbe."

A Szigetköz Natúrpark a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája. Értékőrző és értékteremtő térség. Tennünk kell érte, hogy unokáink is ugyanezt érezhessék.

dr. Pető Péter

a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke

A Megyei Önkormányzat alelnöke

 

2018. december 11.