Blind friendly

'A nemzet háziorvosa'- pályázat 2019.

Még másfél hónapig ajánlhatja kedvenc háziorvosát! Ön is küldje be történetét!

Száznál is több érvényes ajánlás érkezett eddig az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának égisze alatt meghirdetett” A nemzet háziorvosa „ pályázatra. A hazai és határon túli háziorvosok és nővérek presztízsét, megbecsülését erősító pályázatban a páciensek ajánlhatják orvosaikat. Érkeznek a határon túli ajánlások is Kárpátaljáról és Erdélyből. Akad olyan nagydobronyi doktornő, akit 3 betege is javasolt -egy-egy történet keretében a díjra.

A hazai ajánlások jönnek a kisebb településekről így például az 1700 lakosú bodrogközi Ricséről , de Győr-Moson-Sopron megyéből/ Egyed/Szabolcs-Szatmár-Beregből/ Máriapócs, Fehérgyarmat, Ófehértó, Napkor / Jász-Nagykun -Szolnokról / Jászfényszaru/ Komárom-Esztergom megyéből/ Gyermely , Kisbér /, Vas megyéből / Csepreg/, Baranyából/ Nagypeterd/, Nógrádból / Vanyarc/, Fejér megyéből / Baracs/ és persze a nagyvárosokból: Budapest, Miskolc, Szeged, Pécs, Debrecen, Hódmezővásárhely, Kecskemét és a többiek. A hálás páciensek mellett az ajánlók sorában ott van a Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége Kárpátaljáról, valamint a Hévízi Idősek Otthonának lakói, illetve a az Ófehértói Gondozási Központ lakói és gondozó is, akad olyan páciens is, aki őrangyalának nevezi háziorvosát.

A páciensek azt háziorvost szeretik, abban bíznak, aki ha kell az éjszaka közepén is bármikor felkel,megadja betegeinek a mobiltelefonszámát, jellemzi a szociális érzékenység/ „Tavaly karácsonykor a váróban kifüggesztett egy dobozt, amelybe ajánlásokat, javaslatokat várt a körzetében élő szegény sorsú, hátrányos helyzetű emberekről, akik szégyenérzetük miatt nem jelentkeznének segélyért”/ remek diagnoszta/ a külföldön kardiológia megbetegedésként diagnosztizált tünetekről megállapítja, hogy valójában diabétesz okozza/, folyamatosan képezi magát, rendszeresen jár konferenciákra, továbbképzésekre, szűréseket szervez településén, laboratóriumot működtet/ így a helyi lakosoknak nem kell elutazni egy vérvételért a 30 km-re lévő városba/, rendelője műszerezettsége kiváló.

És persze vannak életmentő történetek is. A nyolcvanon túli házaspár esetében az épp kórházban lévő feleség kérésére a budapesti háziorvos felkereste otthonában férjét, aki- bármilyen hihetetlen- éppen akkor kapott agyvérzést. A bácsi ma már jól van. Vagy: a baracsi háziorvos rákos betegének oxigénpalackja kiürült, a doktornő azonnal kocsiba ült, elment Alsónémedibe, a palack elosztóba, és napi bérleti díj ellenében a saját költségére vitte a palackot betegének.

A szervezők szeptember 14-ig várják a további történeteket. Idén is csakúgy, mint tavaly: a hazai háziorvosok mellett a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi, és a vajdasági magyar orvosok is bekerülhetnek a díjazottak közé, tehát a határon túli történetekre is számítanak!

Olvassa a http://www.evpraxisa.hu/ portált, és javasolja háziorvosát, hátha éppen ő nyeri meg „A nemzet háziorvosa” pályázatot!