Blind friendly

Példaértékű az összefogás megyénkben a légimentőkért

„Közös felelősségünk, hogy a balatonfüredi légimentő helikopter fejlesztése megyénk lakosai számára megvalósuljon”- hangzott el a mai közgyűlésen. Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj gazdasági tagozat kitüntetését adta át Gombás Lászlónak, a Megyei Értéktár pedig újabb 4 értékkel gazdagodott.

Gombás László, a beledi Gombás Autócentrum Kft. ügyvezető igazgatója számára Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke adta át a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj gazdasági tagozat kitüntetését. Gombás László sok éven át végzett, elhivatott tevékenységét ismerték el a díjjal. Vállalkozása, melyet évtizedek alatt, lelkiismeretes munkával épített fel, sokak számára példaértékű, emellett kiemelkedően hozzájárul a megye gazdasági fejlődéséhez. A kitüntetettnek Gyopáros Alpár, Rábaköz és Sokoróalja országgyűlési képviselője levélben gratulált, melyet a közgyűlésen Németh Zoltán elnök olvasott fel.

Első napirendi pontként Nagy Boglárka, a Magyar Légimentésért Alapítvány képviselője számolt  be részletesen légimentők tevékenységéről, melynek fontosságáról, mint mondta a közvélemény igen keveset tud.

Az országban jelenleg hét légimentő bázis van: Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken, Pécs-Pogányban, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben. Megyénket a balatonfüredi bázis szolgálja ki, melynek ellátási területébe Veszprém-, Fejér- és Somogy megye is beletartozik még. A bázison 6 orvos és 8 paramedikus (repüléstechnikai feladatokat is ellátó mentőápoló) dolgozik. A megyénk területén balesetet szenvedett sérülteket minden esetben a győri Petz Aladár Kórházba szállítja a mentőhelikopter, az elmúlt egy évben összesen több mint 100 alkalommal voltak bevetésen, ebből 42 rendkívül súlyos esetnél –kezdte a megyénket érintő adatok felsorolását Nagy Boglárka. Hozzátette: a mentőhelikopter riasztásáról a segélykérő telefonhívás beérkezését követően a mentésirányító csoport dönt: a súlyos balesetek, a gyermek sérültek, a kritikus állapotú betegek és az időfaktoros helyzetek, mint az infarktus és a stroke élveznek ilyenkor elsőbbséget.

A Magyar Légimentésért Alapítvány képviselője kiemelte, mentőhelikopterrel a sérült gyógyulási esélyei jóval magasabbak. Összehasonlításként elmondta, Sopronból a helikopter húsz perc alatt ér Győrbe, míg ugyanezt a távot egy mentőautó több, mint egy óra alatt teszi meg. Különösen az autópályán történt baleset esetében lényeges a helikopterek szerepe, hiszen a kialakult dugóban a léginemtő fentről látja, hogy a helyszín honnan a legkönnyebben megközelíthető- tette hozzá.

Kiemelten fontos tehát a térség légimentés-ellátásának biztosítása, hatékonyabbá tétele- hangsúlyozta Nagy Boglárka. Ennek egyik feltétele, hogy minden mentőhelikopter rendelkezzen mellkaskompressziós eszközzel, mely az újraélesztésnél és a keringés stabilizálásánál játszik fontos szerepet, valamint a kézi ultrahang készülékkel, mely segítségével a kórház számára előre lehet jelezni, hogy lesz-e szükség vérre vagy a műtő előkészítésére.

Az alapítvány küldetéséről szólva Nagy Boglárka elmondta, a mentőhelikopterek felszereltségének biztosítása mellett a mentőhelikopteren szolgálatot teljesítők továbbképzését, ezen tananyagok biztosítását, a legmodernebb eljárásrendek kidolgozásának, továbbfejlesztésének támogatását is feladatuknak tekintik. Mindebben az alapítvány jelentős szakmai támogatást kap a győri kórházban dolgozó Dr. Sütöri Dávid traumatológus orvostól, aki a balatonfüredi bázison légimentő szolgálatot is teljesít.

A mai Közgyűlés egyhangúan szavazta meg azt az elnöki indítványt, melyben a Megyei Önkormányzat saját költségvetéséből 400.000 forinttal támogatja a balatonfüredi állomás eszköz-bővítését. Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke hozzátette, lehetőségeihez mérten több megyei település is ajánlott fel támogatást az Alapítvány számára eszközbeszerzésre. Emellett az elnök köszönetét fejezte ki a megyénkben kialakult összefogásért, melyet példaértékűnek nevezett. A közgyűlés egyetértett abban is, hogy a légimentők kiemelt feladatot látnak el, munkájuk anyagi és erkölcsi támogatása nem lehet kérdés, hiszen közös felelősségünk, hogy ezen fejlesztések megyénk lakosai számára megvalósuljanak.

Dr. Pető Péter alelnök beszámolt a megyei Értéktár Bizottság üléséről, melyen négy új megyerikumról döntöttek. A Győri Tanítóképzés, a Tápi Hegysor, Győr-Moson-Sopron megye natúrparkjai (Pannontáj- Sokoró Natúrpark és Szigetköz Natúrpark) valamint a Rajkai Nagy Zsilip Megyei Értéktárba történő felvételével megyerikumjaink száma 99-re növekedett.

A közgyűlés további 50.000 forint támogatást is megszavazott a Fertő-Hanság Kulturális Életéért és Kézműves Hagyományaiért Alapítvány számára.

Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés

2018. december 7.