Blind friendly

A Kisalföld népi építészete

Népi építészeti örökségünk európai jelentőségű kulturális kincsünk, mely hazánk épített örökségének örök, de legesendőbb értéke. A fennmaradt lakóházak, pajták, présházak, műhelyek a magyar népművészet, népi iparművészet és kézművesség értékes kordokumentumai.


Nyalka - tájház

A Kisalföld tájegység népi építészete a Bakonyaljától a Csallóközig, az Alpokaljától a Vértes-Gerecse lábáig húzódó területet öleli fel.

Az épületek anyaghasználatát, formavilágát a területen fellelhető építőanyagok, illetve a használatos építési technikák határozzák meg. A nádat, a fűzfavesszőt és a sást a Hanság, valamit a folyók menti vizes területek biztosították, a valaha nagy kiterjedésű erdőterületekről származott a faanyag, a földművelés pedig - melléktermékként - a szalmát, rozsszalmát adta. 

A kisalföldi lakóépületek általában szoba-konyha-kamra kialakítású, tornác nélküli ereszaljas épületek.

 

Náddal burkolt kémény Tényőn

 

Táp - skanzen

A tetőforma a teljes Kisalföldön egységesen oromfalas vagy kontyolt nyeregtető, szelemenes tetőszerkezettel. Az oromfal sok helyen deszkázott.

 

Tényő

Barbacs

Sarród

Felpéc

 

Halászi

Tornácos házak leginkább a módosabb peremvidékeken találhatók.

Fertőszéplak

Kisalföldi jellegzetesség, hogy a lakóépületekhez csatlakozva, mintegy azok folytatásaként, egy tető alatt épülnek meg a kiszolgáló gazdasági épületek, további kamrák, istálló, kocsiszín.

 

Táp

A Kisalföld népi építészetéről szólva nem feledkezhetünk meg a jellegzetes utcaképet adó pincefalukról sem.

Gyarmat

Gyarmat

Kiemelt feladatunk e népi építészeti örökség védelme és megőrzése, a jövő generációk számára. A megőrzés és a védelem egyik országosan is hangsúlyozott formája a tájházak kialakítása: ezekben helyben, eredeti állapotukban fennmaradva mutatják be a népi építészet mellett a lakáskultúra, a gazdálkodás és a mindennapi élet eszközeit, berendezéseit, használati tárgyait. A tájházak hálózata - benne a Kisalföld területén található számos tájház is - Világörökségi Várományos Helyszín.

Fertőhomok – 2004-ben az év tájháza

Hegykő-csipkeház

A fotókat készítette: Gyárfás Henriett