Blind friendly

Pereszteg is bekapcsolódott a Fertő-menti kerékpárút-hálózatba

Átadták a Pereszteg és Nagycenk közötti kerékpárutat. A közel háromszázmillió forintos beruházás keretében új hidat is avattak az Ikván.

A közel háromszázmillió forintos beruházás legnagyobb térségi hozadéka, hogy Pereszteg bekapcsolódott a Fertő-menti kerékpárút-hálózatba, emellett a település belterületén is biztonságossá vált a közlekedés. A kerékpárúthoz kapcsolódóan egy új, huszonnégy méter fesztávolságú, három méter széles, az Ikva patak felett átívelő hidat is átadtak, hogy a kerékpárosokat és a gyalogosokat óvják a gépjárműforgalomtól.

A szakasz átadójára mindkét településről érkezett egy-egy kerékpáros csapat, s a közigazgatási határon üdvözölték egymást.

Az ünnepségen Csorba János, Nagycenk polgármestere elmondta: a leaszfaltozott úttal régi vágya vált valóra a községekben élőknek. A települések vezetői egyetértenek abban: ezzel javult a községek közötti amúgy is jó viszony. Így biztonságosan lehet elkerekezni a nagycenki Széchenyi-kastélyhoz vezető bicikliúthoz. Ez összeköttetésben áll a Fertő-parti kerékpárúttal, a Hidegség felé bicikliútnak is kijelölt úton keresztül. Ezáltal Pereszteg is bekapcsolódhat a Fertő körüli kerékpáros turizmus áramlatába.

„Több évtizedes problémát oldhattunk meg a beruházással. Most fellélegezhetnek a munkába, a boltba vagy a buszhoz igyekvő helyiek, s örülhetnek a kerékpáros turisták is– hangoztatta Sellei Tamás peresztegi polgármester.

Barcza Attila országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány Sopron és környékét kiemelt turisztikai térséggé nyilvánította. „A nagycenki kastély többmilliárdos fejlesztése még nagyobb vonzerőt jelent majd a térségnek. A tervek szerint a kerékpárút-hálózatot más települések irányába is bővítik”- tette hozzá.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a kerékpározás népszerűsítésére hívta fel a figyelmet. „A kerékpárút a legfontosabbakat, az embereket köti össze. A bicikliúton az emberek biztonságosan és környezetbarát módon tudnak közlekedni, hiszen a kerékpáros közlekedés során tizedannyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit az autók bocsátanak ki. Így ezzel is hozzá tudunk járulni Földünk jövőjéhez”– utalt a kerékpározás pozitív környezetvédelmi hatására a megyei elnök.

A százszázalékos kormányzati támogatásból megvalósult új létesítményeket Ferling György peresztegi plébános áldotta meg.

A négy szakaszból álló út megépítésével régi vágya vált valóra a településeken élőknek: a különböző részek az arra járók tapasztalatainak segítségével épültek meg, így a kerékpárosok mellett a szükséges helyeken a gyalogosok közlekedését is gyorsabbá, biztonságosabbá teszi.

Fotó: Griechisch Tamás
2019. május 16.