Blind friendly

10 éve szövetségben az éghajlatért

Az Éghajlatvédelmi Szövetség, melynek a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat is pártoló tagja, idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját. Ez alkalomból 2019. szeptember 17-18. között kétnapos konferenciát szerveztek.

10 évvel ezelőtt zöld civil szervezetek és kisebb önkormányzatok közreműködésével alakult meg az Európai Klímaszövetség hazai hálózata az Éghajlatvédelmi Szövetség. Az együttműködés egyik első kampánya a KlímaSztár volt, amely a legjobb helyi klímavédelmi gyakorlatokat díjazza, és mutatja be. Az ötödször meghirdetett felhíváson 2019-ben öt település - Budapest XIII. kerület; Kajárpéc; Nagyrákos; Nyárádgálfalva (RO); és Veszprém - nyerte el az elismerést. A díjátadóra a Szövetség alapító településén, a tavaly európai Climate Star díjjal elismert Kunszigeten került sor.

Dr. Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára "Magyarország törekvései az éghajlati politikában" címmel tartott bevezető előadást.

Németh Zoltán megyei elnök a megnyitón elmondta, a környezetvédelmi kérdések régóta foglalkoztatják az embereket, de fontos, hogy tettekkel is igazoljuk az elkötelezettséget. Az önkormányzatok és a civil szervezetek pdeig nagyot segíthetnek az egyén felelősségérzetének kiépítésében.

Az Agrárminisztérium Zöld Forrásának támogatása idén ötödik alkalommal tette lehetővé a felhívás meghirdetését. Az évek folyamán nem változott az alapcél, mely egybeesik az Éghajlatvédelmi Szövetség egyik alapvetésével, melyben arra igyekszik rámutatni, hogy a helyi folyamatoknak, fejlesztéseknek fontos és megkerülhetetlen szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Idén először egy meghatározott területen, a települési zöldfelületek gazdálkodásában kerestük a jó mintákat.

A díjazott öt település olyan követhető mintákat állít más települések és közösségek elé, melyek valódi helyi megoldások a változás folyamatában, legyen szó például a hazánkban még nem túl gyakori városi mezőkről vagy újszerű települési vízgazdálkodásról. Idén először a zsűri egy különdíjat is kioszt a Keszthelyi Környezetvédő Egyesületnek a helyi zöldterületek megóvásáért és közösségi alapú fejlesztéséért.

A díjazott településeken megvalósult fejlesztések:
- Budapest XIII. kerület - Közterületi, zöldhálózat fejlesztési stratégia 2015-2019 programjának megvalósítása
- Kajárpéc - Szemléletformáló zöldfelület-fejlesztés és -védelem
- Nagyrákos - Virágzó település a Völgyhíd lábánál
- Nyárádgálfalva (RO), a környezetbarát község
- Veszprém - Vadvirágos város
- KlímaSztár 2019 különdíjas: Keszthelyi Környezetvédő Egyesület a helyi zöldterületek megóvásáért és közösségi alapú fejlesztéséért

2019. szeptember 19.