Naprakész információk az Unióról - Megújult a Europe Direct hálózat

Májustól Unió-szerte 424, Magyarországon 17 újgenerációs Europe Direct központ tájékoztatja a lakosságot.

Tájékoztat az EU-ról
„Győr-Moson-Sopron megyében 2000 óta, az első információs pont megjelenésétől a megyei önkormányzat tartja fenn ezt az Európai Bizottság által koordinált tájékoztató irodát, s nagyon örülünk, hogy a következő ciklusban is mi nyertük el a működtetés jogát” – mondta Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke. Fontos, hogy a magyar polgárok országszerte értesülhessenek az uniós tagság eredményeiről és kapjanak tájékoztatást vagy segítséget a mindennapi életüket érintő EU-s kérdésekben, illetve első kézből tájékozódhassanak az uniós intézkedésekről.

Az iroda munkatársai segítenek megismertetni a lakosokkal például a koronavírus-járvány elleni legfontosabb intézkedéseket vagy az uniós Next Generation EU programot, amely támogatja a gazdasági helyreállítást, egyben segíti a zöld és digitális átállást. Az új EUROPE DIRECT hálózat időszerű és tényszerű információkkal szolgál az uniós témákkal, kérdésekkel kapcsolatban, de arra is törekedni fog, hogy párbeszédet folytasson a polgárokkal az Unió helyzetéről és jövőjéről.

Programok a lakosságért
Az iroda a személyes és online ügyfélszolgálat mellett számos programot – szakmai konferenciákat, információs napokat, képzéseket, fórumokat, EU-tanórákat, versenyeket – kínál a polgárok számára.
Németh Zoltán kiemelte, az iroda a megyebeliek mindennapjainak kíván részese, segítője lenni. „Számos olyan figyelemfelkeltő programja van, melynek célja a lakosság életminőségének javítása. Tavasszal például közreműködött a Kapuvár város és a megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által kezdeményezett drogprevenciós verseny megvalósításában, mely a fiatalok nyelvén, az ő segítségükkel hívta fel az ifjak figyelmét a kábítószerfogyasztás veszélyeire, következményeire”- emlékeztetett a politikus.

Izgalmas program szokott lenni a május 9-hez, az Európa-naphoz kapcsolódó esemény is, mellyel a Győrben járók találkozhattak minden évben. Ez idén az online térbe szorult a járványhelyzet miatt, viszont az ennek keretében létrejött beszélgetések így még mindig elérhetők az iroda közösségi oldalán.

Az iroda közeljövőbeli programjai is több ponton csatlakoznak a megyei önkormányzathoz. Szeptember 4-én, a győri Széchenyi téren tartják az Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozót, a megyei kereskedelmi és iparkamara kézműipari tagozatának rendezvényét, melyhez immár 19. alkalommal csatlakozik a megyei Europe Direct iroda: Európa sátorral, információkkal és nyereményjátékkal várja az érdeklődőket. A rendezvény egyébként 2019-ben nyert felvételt a megyei értéktárba.

Nagy várakozással tekintünk a megyei önkormányzatnak és a Europe Direct irodának a németországi Pforzheim várossal szervezendő közös rendezvényére, melynek keretében a polgárok aktív részvételét várjuk, hogy beszélgethessünk Európa értékeiről, jövőjéről.„A mostanában egyre nagyobb visszhangot kapómigrációs vagy az LMBTQ-val kapcsolatos témák megvitatására is nyitottak vagyunk, mert célunk,hogy ezekben a kérdésekben is hiteles visszajelzést adjunk az Európai Bizottságnak”- emelte ki Németh Zoltán.
Ezzel kapcsolatban érdemes lesz figyelni az önkormányzat és az iroda felhívásait, hogy minél többérdeklődő részt vehessen a véleményalkotásban.

2021. a Vasút Európai Éve
„Az ősz valóban sok meglepetést tartogat a megye lakosainak” – veszi át a szót dr. Lakatosné dr. Novák Éva, a megyei Europe Direct iroda vezetője. Megyénkben szeptember 11-én Sopronban időzik az Európát Összekötő Expressz. 2021. a vasút európai éve, az Európai Bizottság ennek kapcsán kidolgozott és példátlan ágazati együttműködés eredményeként létrejött különvonat átszeli a kontinenst: 36 nap alatt 26 országban fordul meg. E vonat összekapcsolja az embereket és a gazdasági szereplőket, s kiemeli az uniós infrastruktúra törekvéseit is. A Régiók Bizottsága minden országban támogatja ezt a rendezvényt, ezért a GySEV Zrt. székhelyén Németh Zoltán is köszönti az utasokat, aki a Régiók Bizottsága póttagja is.

Szintén a vasút európai évéhez kapcsolódik a szeptember 17-i programunk Sopronban, melyen a GySEV Zrt-vel, valamint a Nyugat-Pannon Nonprofit Zrt-vel közösen a fenntartható közlekedés fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet. Ezzel kapcsolatban várjuk a környékbeli fiatalokat egy izgalmas bemutató napra, a középiskolásokat egy kreatív vetélkedőre invitáljuk, az érdeklődő lakosságnak pedig – korlátozott létszámban – megnyitjuk a GySEV forgalomirányító központjának kapuit.

Idén is lesz Nyelvek európai napja
Az immár 13. alkalommal szervezett Nyelvek európai napja középpontjában a nyelvtanulás fontosságának népszerűsítése mellettidén a Vasút Európai Évének tematikája is megjelenik. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a klímavédelem fontosságára és népszerűsíteni a vasúti közlekedést, mint környezetbarát közlekedési módot.
A programok között helyet kapa nyelvek európai napjához kapcsolódóan immár hagyományos vetélkedő, valamint az ezt kiegészítő szakmai fórum a magyarországi nyelvoktatás jelenéről, múltjáról és jövőjéről.

A Europe Direct iroda programjai, versenyfelhívásai az iroda facebook oldalán elérhetők: facebook.com/europedirectgyms

2021. szeptember 1.

Megosztás Facebookon Megosztás Twitteren

« Back