Késni fog az alsó-szigetközi út megépítése

 

A SzigetKözélet Németh Zoltánt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökét kérdeze arról, milyen fejlemények történtek az ügyben, s a koronavírus okozta várható gazdasági visszaesés hogyan befolyásolja a terveket.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés február 21-i ülésén fogadták el a képviselők azt a határozatot, mely az alsó-szigetközi településeket elkerülő, jövőbeli közút megépítéséhez szükséges előkészítő munkák mielőbbi elkezdését szorgalmazza. A SzigetKözélet Németh Zoltánt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökét kérdeze arról, milyen fejlemények történtek azóta, a koronavírus okozta várható gazdasági visszaesés miképp befolyásolja a terveket?

"A közgyűlési döntést végrehajtva egy felterjesztést küldtünk az ITM-be, illetve tájékoztattuk a NIF és a Magyar Közút vezetőit. A megyei rendezési terven a végleges nyomvonalat szerepeltetjük majd, ezt április 17-én fogadnánk el, de lehet, hogy a koronavírus járvány miatt nem lehet megtartani a közgyűlést, így még ez is késhet"-válaszolta Németh Zoltán.

A megye elnöke ismertette a folyamat lépéseit is, mely szerint először a tanulmányterv, majd a környezetvédelmi dokumentáció készül el, s csak ezek után lehet továbblépni az engedélyezési majd a kiviteli tervre.

„Mindez kb. 600 millió forintba kerül és ha idén augusztusban kezdenénk, akkor is várhatóan 2023. év végére készülne el a kivitelezés. A vírushelyzet azonban sajnos kedvezőtlen a projektre nézve” – emelte ki Németh Zoltán.

Hozzátette, a jelen helyzetben pedig egyáltalán nem tudunk ezzel foglalkozni, hiszen az ITM és a Pénzügyminisztérium is el van foglalva napi és operatív ügyekkel. A várható gazdasági visszaesés miatt a 600 millió forintot is nehéz lesz megszerezni, hiszen minden forint a gazdaság újraindítására fog kelleni. És akkor még nem is beszéltünk a 10 milliárdos becsült építési költségről! De mindent elkövetünk, hogy napirenden tartsuk a fejlesztést és lobbizunk a megvalósításért”- hangsúlyozta a megye elnöke.

Háttér:
A tervezet Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő és az alsó-szigetközi településvezetők javaslata alapján készült el. A 2×1 sávosra tervezett, kb. 12 kilométer hosszú út Dunaszeget, Győrladamért, Győrzámolyt és Győrújfalut elkerülve Vámosszabadi Szitásdomb lakóparknál kapcsolja be őket a 14-es útra. Az elkerülő megépítésével élhetőbbé válhatnak a települések, a járműtömeg megosztható, szétterelhető lenne, és kiszámíthatóbbá válna a győri forgalmi hatás is.

Forrás és fotó: SzigetKözélet
2020. március 25.

Megosztás Facebookon Megosztás Twitteren

« Back