Blind friendly

A megyei rendőrség magas színvonalon látja el feladatát

„Különösen nagy figyelmet fordítottunk az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetének növelésére”- mondta ma a megyei közgyűlésen Csizmadia Gábor megyei rendőrfőkapitány.

„Különösen nagy figyelmet fordítottunk az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetének növelésére, a közrend fenntartására tavaly” –kezdte beszámolóját Csizmadia Gábor rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. „Prioritásként kezeltük az illegális migrációs nyomás elleni hatékony fellépést, és ezzel összefüggésben a határrendészeti szolgálati ág tevékenységének, a schengeni követelményeknek megfelelő szinten tartását”- tette hozzá.

A Megyei Rendőrfőkapitányság legeredményesebben az emberölés, a garázdaság, a kábítószerrel való visszaélés és a kiskorúak bűncselekmények során való veszélyeztetése kapcsán folytatott nyomozást; a felsorolt esetek mindegyikében előállították az elkövetőt.

A közlekedésbiztonsággal kapcsolatban Csizmadia Gábor kiemelte, tavaly az ittasan okozott személysérüléssel járó balesetek száma volt a leginkább számottevő, 26,4%-kal emelkedett az előző évhez képest. A megyei rendőrfőkapitány megjegyezte azt is, hogy megyénkben az elsőszámú vezető baleseti ok az elsőbbségi jog meg nem adásából származott, második helyen pedig a sebességtúllépés miatti balesetek száma van. Hozzátette: „a közúti balesetek túlnyomó részét személygépkocsi-vezetők okozták”.

Csizmadia Gábor megyénk illegális migrációs helyzetét értékelve elmondta, 2018-ban 160 főt állítottak elő, akik főként afgán, iraki és iráni állampolgárok voltak. A rendőrség ügyeleti tevékenységéről elmondta, tavaly a bejövő hívások alapján 34.310 esetben végezték az eseménykezelést, melynek során az egységek a riasztástól átlagosan 17 perc 25 másodperc alatt értek ki a helyszínre.

„Bűnmegelőzési prevenciós tevékenységeink tavaly is folyamatosan zajlottak, a lehető legszélesebb korosztályt megcélozva, az óvodásoktól egészen a szépkorúakig tartottunk foglalkozásokat. Ezen programjainkon, valamint a közbiztonság fenntartása és tevékenységünk eredményessége érdekében a helyi és megyei önkormányzatokkal, a bírósággal és az ügyészségi szervezettel, valamint az oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel és polgárőr egyesületekkel is hatékonyan működtünk együtt”- hangsúlyozta a megyei rendőrfőkapitány.

Kovács István r.vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány helyettes országos kitekintést adott a magyar rendőrség munkájáról. Hangsúlyozta, hogy mind országosan, mind a megyében a rendőri szervek kiváló munkát végeznek, amelynek következtében a lakosság biztonságérzete nőtt.

Németh Zoltán megyei elnök megköszönve a Megyei Rendőrfőkapitányság munkáját kiemelte, hazánkat a világ 15. legbiztonságosabb országaként tartják számon. „A magas szintű közbiztonság nagyban hozzájárul megyénk jóhíréhez, a megyei emberek szívesen laknak itt, emellett a turizmus ennek köszönhetően fejlődik- tette hozzá. Németh Zoltán kiemelte azt is, hogy a rendőrség fejlett technikai eszközökkel, valamint felkészült vezetéssel és állománnyal, magas színvonalon látja el feladatát.

„A Megyei Értéktár Bizottság 4 millió forintra pályázott az Agrárminisztérium által idén is meghirdetett hungarikum pályázatra”- ismertette dr. Pető Péter alelnök. Mint elmondta, három célt jelöltek meg a pályázati anyagban. Elsőként a „Győr-Moson-Sopron Megye Kincsei” című kiadványt szeretnék kibővíteni és valódi megyei értékkönyvé fejlesztve újból kiadni. Másodsorban a két, már hagyományosnak számító megyei rendezvényt: a borversenyt és a nemzetiségi és értéknapot támogatnák. Emellett roll-upok elkészítése a harmadik cél megyei értékeink más rendezvényeken történő bemutathatósága érdekében.

A közgyűlés megtárgyalta még a megyei munkaerő-hiánnyal, és annak csökkentésével kapcsolatos előterjesztést is.

2019. június 7.