Blind friendly

Megújult az Önkormányzati Hivatal Lébényben

Lébényben befejeződött a Közös Önkormányzati Hivatal épületének energetikai célú felújítása. Az ünnepélyes átadón beszédében Németh Zoltán kiemelte, egy település akkor lesz élhető, ha a megfelelő szolgáltatásokat tud nyújtani a településen élőknek.

Lébény Város Önkormányzata 2016-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Közös önkormányzati hivatal épületének energetikai célú felújítására- emlékezett vissza avatóbeszédében Kovács Gábor polgármester. Majd hozzátette: „a beruházással a településvezetés egy régi terve valósult meg. Megújult a homlokzat, a nyílásszárók, megtörtént a több, mint száz éves épület fűtés- és világításkorszerűsítése, valamint napelemes rendszer került az épületre.” Dr. Tóth Tünde jegyző elmondta, Lébény önkormányzatának képviselőtestülete további, közel 8 millió forintos forráskiegészítést biztosított az építkezés teljes befejezéséhez, mely a pályázat beadása és a megvalósítás befejezése között eltelt két év alatt bekövetkező jelentős áremelkedés miatt vált szükségessé. Mindezek eredményeként a HH, azaz gyenge energetikai besorolás alá tartozó épület BB, azaz közel nulla besorolás alá került”.

A Közös önkormányzati hivatal épületének hivatalos átadójára érkezett Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntő beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy település fontosnak tartja, hogy központi épülete megszépüljön, megújuljon, az mindig példa értékű, mert az önkormányzat állapotát is mutatja, s egyben jelzés értékű, mennyire gondos a gazda. Az energetikai felújítás külön üzenet, mivel az energia és a környezetvédelmi kérdések ma különösen hangsúlyos szerepet játszanak, s itt mind a kettőre jó példát látunk.

A beruházás fontosságát hangsúlyozva Németh Zoltán, megyei elnök elmondta, a projekt klímavédelmet is szolgálja, hiszen csökkenti az energiafelhasználást, a napelemek pedig zöld áramot termelnek, így hozzájárul a megye klímastratégiai céljainak megvalósításához. „Megyénkben a szén-dioxid kibocsátás – a nagyipar nélkül – 2,485.183,46 tonna CO2, erdeink midebből pusztán 127.000 tonnát képesek elnyelni. Vagyis nem marad más lehetőségünk, mint csökkenteni a kibocsátást”- húzta alá. „A környezetszennyezés negatív hatásait pedig már a saját bőrünkön is érezhetjük”.

Németh Zoltán beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy korábbi elképzeléseinkhez képest a globális felmelegedés nem azt jelenti, hogy pár fokkal melegebb lesz, hanem azt, hogy szélsőséges lesz az időjárás. „A világ területének egyre nagyobb része válik élhetetlenné; a vízért és az élelemért pedig az amúgy is túlnépesedett területekről könnyű elindítani az embereket, amely rendkívül veszélyes Európára”- hangsúlyozta a megyei elnök.

„Beszélnünk kell a veszélyekről, melyeket a migráció okoz, már csak azért is, mert május 26-án, az Európai Parlamenti választáson arról is döntünk, hogy mire költsük majd a következő 5 évben  közös erőforrásainkat. Én a megelőzés híve vagyok, mert sokkal olcsóbb és hatékonyabb megelőzni a bajt, mint a tünetek kezelésével próbálkozni – főleg ha még nincs is kidolgozott eljárás a gyógyítás módjára”- tette hozzá Németh Zoltán.

„Tehát csökkenteni kell a CO2-kibocsátásunkat, mert a légkörben nagy károkat okoz: megváltoztatja a klímát, ami pedig az illegális migrációval együtt terrorizmust hoz magával”- összegezte gondolatait a politikus. Majd hozzátette: „a mostani beruházás nemcsak fejleszti a közszolgáltatások színvonalát, hanem hozzájárul a migrációt előidéző okok csökkentéséhez.”

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott a lébényi építkezéssel, felújítással kapcsolatos álhatatos munkát, kitartást és jellemszilárdságot dícsérte, valamint azt a belső erőt hangsúlyozta beszédében, amely az itt dolgozókat is jellemzi.

A beruházás összege: 49 593 878  Ft.

Fotó: Bánhegyi István

2019. április 8.