Blind friendly

Összefogással épült át az óvoda Ikrényben

Átadták a felújított és kibővített ikrényi Napsugár Napköziotthonos Tagóvodát szombat délután. Az ünnepségen elhangzott: a beruházás eredményeképpen az intézmény alapterülete 238 négyzetméterről 551-re nőtt. A falu 127 millió forint támogatást nyert a bővítésre, felújításra.

Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő beszédében többek között hangsúlyozta, hogy az óvoda és a bölcsőde körüli munkák nem értek véget Ikrényben. Elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében óvodaudvar fejlesztésére is írnak ki pályázatot, s ha Ikrény beadja az igényét a támogatásra, segítségére lesz akkor is a településnek. Kiemelte, a régi épület nem felelt meg a XXI. századi elvárásoknak, viszont az új intézménybe már elégedetten hordhatják az ikrényi szülők gyermekeiket.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke az átadón kiemelte: a kormány nagy hangsúlyt fektet a vidékfejlesztésre, s nagy erőkkel dolgozik a gazdaság fellendítésén is. Emlékeztetett, hogy erőteljes óvoda és bölcsődefejlesztési programot indított a kormány az országban, amelyből több milliárd forintos beruházás érkezett a térségbe is. Németh Zolán elmondta, az épület bővítése is azt sugallja az ikrényieknek, hogy merjenek családot alapítani, merjenek gyermekeket vállalni. Kérte a szülőket, neveljenek jó hazafiakat, hogy országunk keresztény európai közösség maradhasson.

Németh Tamás, Ikrény polgármestere beszédében kiemelte: az ikrényiek több évtizedes álma valósult meg az óvodabővítéssel. Németh Tamás emlékeztetett, hogy a projekt az ikrényi vállalkozók összefogása nélkül nem valósulhatott volna meg, akik a dráguló építőipari árak ellenére jóval alacsonyabb költségekért vállalták a munkát.
A polgármester azt is elmondta: 2017-ben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból 127 millió forint támogatást nyertek a projektre, amit az önkormányzat több millió forintos önrésszel egészített ki, melyből eszközöket és bútorokat vásárolt a falu. A régi épület 238 négyzetméteres volt, a bővítés után 551 négyzetméteres lett, a 143 négyzetméteres fedett terasszal és 400 négyzetméteres térköves burkolattal.

Forrás: Kisalföld
Fotó: Mészáros Mátyás

2019. február 18.