Blind friendly

Sopron, a leghűségesebb város


Sopron Magyarország nyugati határa mellett, az Alpok lábánál, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található. Az ország egyik legősibb ékszervárosa. A város egyesíti magában a múltat és a jelent, hidat alkotva az ország és nyugati szomszédai között, kaput nyit a hozzánk látogató belföldi és külföldi vendégek előtt, mint azt a város címere is jelképezi. Ebben a hangulatos városban jóformán minden megtalálható, ami vonzerőt jelenthet: történelmi levegőt árasztó belső városrész hangulatos utcasorai, gótikus, barokk és reneszánszépítészet ritkaságai, történeti emlékei, kultúrája. A régmúlt korok nagyszerű építészeti alkotásai, ívben hajló utcácskái, középkori hangulatot árasztó terek, előbukkanó városfalak, finom mívű erkélyek, boltíves kapualjak, kőcsipkés ülőfülkék mellett egyszerre van jelen a borpincékkel tarkított falusias
városrészek hangulata.
A város méltán kapta meg 1975-ben a Műemlékvédelmi Európa díj aranyérmét, hiszen ma Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki városa.
A város lakói híresek vendégszeretetükről és lakóhelyükhöz való hűségükről is. Ezt jelképezi Sopron szimbólumán, a Tűztorony déli oldalán található Hűségkapu, mely az 1921-es népszavazás emlékét idézi fel. A városháza az 1896-os millenniumraépült, a vele szemben álló Stornó ház – páratlan gyűjteménye révén – a város egyik leghíresebb épülete. Falai között egykor Mátyás király is megszállt. A Kecske templom a XVII. században koronázások és országgyűlések színhelyéül szolgált. A Szentháromság-szobor a magyar barokk szobrászat kiemelkedő alkotása, és a neogótikus stílusú Orsolyita templom a múlt század legsikerültebbépítészeti emlékei közé tartozik. A Várkerület az egykori várárok mentén alakult ki, belső házsorai a várfal vonalát követik, egyik ékessége a Mária-szobor.
A házak látványa és a múzeumok nyújtotta élmény alapján Sopron a „Múzeumok városa” ill. a „Múzeum város” nevet érdemelte ki. Magyarország legrégibb 1867-ben alapított múzeuma 23 állandó kiállítás gazdája, melyek évrőlévre látogatók tömegeit vonzzák. A múlt értékeinek ápolását a város ismert köz- és magángyűjteményei tanúsítják. A régi világot idéző történelmi belváros azonban élénk, pezsgő életet mutat.
Sopronban a művészeti hagyományok közel hetvenévesek, visszanyúlnak abba a korba, melyet a város művelődéstörténetében aranykornak neveznek. A zenei múlt kötelez, ezért a Soproni Ünnepi Heteket e tradíció jegyében rendezik meg. A fesztiválhangulathoz méltó keretet ad maga a város, melynek történelmi belvárosa tavasztól őszig élénk, pezsgő életet mutat. Az Ünnepi Hetek keretében a Fertőrákosi Barlangszínház nyári zenés előadás sorozata a régi, egyiptomi sziklatemplomok
hangulatát idéző környezet révén olyan különlegességgel bír, ami egyedülállóvá teszi. A fantasztikus akusztika, az alkalmazott fényhatások és vetített díszletek kivételes élményt jelentenek. A Régi zenei napok és a szabadtéri Nyári színház a rendezvénysorozat további rangos kiegészítései. A Tavaszi Napok, a Soproni Borünnep, a Páneurópai megemlékezés, a Szüreti napok és a szakmai rendezvények egész sora tovább színesíti a város turisztikai kínálatát. A természeti környezet – üdítő, gyógyító hatású alpesi levegő, erdős hegyoldalak sétaútjai, kilátói, forrásai, a Fertő közelsége– Sopront valóban hazánk egyik legszebb, legkellemesebbüdülőhelyévé avatja. A várostól délre eső dombvidék, a Lővérek, Sopron legszebb, legelőkelőbb üdülő negyede, melynek varázsát a csendes erdők, fenyvesek, tölgyesek, gesztenyések, májusi gyöngyvirág, augusztusi ciklámen adja.
További vonzerőt jelentenek a Soproni Borvidék minőségi borai,így a város egyre híresebb lesz azok között is, akik szomjukat nemes borokkal kívánják enyhíteni.

GASZTRONÓMIAI AJÁNLÓ
Sopron gyönyörű város, a magyar gasztronómiai élet egyik legfontosabb fellegvára, az ízek birodalma. Bőkezűen bánik vendégeivel, számos különlegességgel szolgál, melyek közül is kiemelkednek messze földön híres borai és tájjellegű ételei.
A szőlő és a borkultúra Sopron és környékén már 2000 éves. Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, méltán viselve a "Sopron a Kékfrankos Fővárosa" címet.
Szabad királyi város lévén, privilégiumként borkimérési jogot kapott és gyakorolhatott. Ennek megfelelően a bor évszázadokon át fontos szerepet játszott a város életében. A gazdaság egyik alapja volt, de ha kellett a várossal kapcsolatos politikai döntéseket is jó irányba befolyásolta. Az Alpok lábainál fekvő borvidék leginkább elterjedt szőlőfajtája a KÉKFRANKOS. Sötétvörös bora kellemes zamatú, savakban igen gazdag. A szőlősgazdák és borászok nagy igyekezettel dolgoznak azon, hogy a Soproni Borvidéket ismét arra a rangra emeljék, melyet egykor már elnyert az ország és a nemzetközi megítélés alapján.
A múltat idézik az éttermek kínálatában megjelenő tájjellegű ételek is, amelyek közül a babos ételek a legjellemzőbbek. A régi soproni szőlősgazdák, a bohnenzüchterek
ugyanis a szőlősorok között babot termeltek, s ebből készültek a jellegzetes babosételek. A „Buschenschankok”-ban (házi borkimérésekben) a színes abrosszal leterített
asztaloknál a jó hangulatot a finom borok és a sramli zene biztosította.
A gasztronómia mai soproni mesterei szívesen vállalják a nemzetközi versenyek megmérettetését. A Soproni Szakács Klub tagjainak sikeres szereplését, szakmai tudását egy sor rangos elismerés bizonyítja, érdemes tehát megízlelni ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető ételeiket.

MŰVÉSZETTUDOMÁNY A KONFERENCIA VÁROS

A város különleges építészeti megoldásai, műemléki gazdagsága, zenei, valamint kulturális élete belföldön-külföldön egyaránt jelentős vonzerő. A képzőművészet, a zene, az irodalom, a színjátszás körében alkotott értékeket a ma élő művészek tovább gyarapítják. Ennek jegyében állítják össze a város fesztivál-, kulturális- és kiállítási programját.
Sopron művészeti életének meghatározó egyéniségei Joseph Haydn és Liszt Ferenc. A város zenei élete a XVIII. században lendült fel igazán. Haydn először 1775-ben adott itt koncertet, akinek esemény számba menő hangversenyeinek egyikén prominens vendégként mária Terézia is jelen volt. Az Európát otthonának valló zeneszerző, Liszt Ferenc 9 évesen adta első koncertjét Sopronban, amelyet tehetségének és népszerűségének köszönhetően továbbiak is követtek. Sopron város a zeneszerző iránti tisztelete jeléül magyar nyelvű díszpolgári oklevéllel, majd pedig színezüst karmesteri pálcával ajándékozta meg. Liszt művei és művészete népeket összekötő kapocs.
A tudomány és kultúra városi színteréül a Liszt Ferenc nevét viselő Konferencia és Kulturális Központ eklektikus épülete szolgál, létrejötte is e kettő összeforrottságát mutatja. Az ötszintes épület konferencia, színház, bál, koncert, szekció és kiállító termei olyan rangos rendezvények helyszínei, melyekkel nem csak a város, hanem a régió vezető pozíciójú konferenciaközpontjává és meghatározó kulturális centrumává válik. Jelentős múlttal rendelkezik Sopron felsőoktatási intézménye is. A Nyugat-Magyarországi Egyetem - mely soproni központtal működik – színvonalas képzésével a város kulturálisés szellemi életéhez biztosítja a tudományos hátteret. A város színházi élete 1769-ben egy szárazmalomból indult. 1840-ben költözött új épületbe, melynek falai között jó nevű színházi társulat működik.

Kérjük tekintse meg a kapcsolódó képeinket >>
Attached gallery: Sopron, the most faithful town