Blind friendly

Vén Lajos 70 éves

 

A napokban ünnepelte 70. születésnapját Vén Lajos mesteredző. A kiváló pedagógust, sportszakembert e jeles jubileum alkalmából dr. Szakács Imre is felköszöntötte. A kötetlen-baráti hangulatú találkozóra keretében a megyei közgyűlés elnöke az ünnepeltnek 70. születésnapja alkalmából „a magyar és a nemzetközi kajak-kenu sportágban és az ifjúság nevelésében elért kimagasló eredményei elismeréseként” Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét adta át.

Vén Lajos életútja (forrás: www. menfocsanak.hu)

Vén Lajos - Kalocsa 1939. augusztus 06.
Nős: felesége Sónyi Zsuzsanna tanár. Gyermekei: Erik (1967 ) és Csilla (1970 ), Unokái: Zsófia, Ayrton és Jennifer

Pedagógiai diplomáit 1957-ben a Kalocsai Tanítóképzőben, 1960-ban a Pécsi Pedagógiai Főiskolán testnevelés és biológia szakon, 1962 Budapesti Testnevelési Egyetemen, 1972-ben Testnevelési Egyetem  szakedzői szakán szerezte kajak-kenu szak edzői képesítését. Edzői képesítései:  futball , kajak-kenu. ,  sí, Adományozott címe:  1974 Mesteredző

1962-ben  került Győrbe a kajak-kenu sport létrehozásáért. Két évet tanított a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, majd 1964-ben a Bercsényi Miklós Szakközépiskola és Gimnázium tanára lett. 1980-tól 2003 –ig nyugdíjazásáig az iskola igazgatóhelyettese. 1978 -tól 2003 -ig a Magyar Testnevelési a Magyar Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézetének tanára a Rába ETO-nál vezető edző,1976-86 között a Magyar  Kajak-kenu Válogatott keret edzőjeként dolgozik. Szövetségi edzőként résztvesz1976-ban  Motreálban, 1980- ban a Moszkvai  olimpián 1986-ban az Amerikai Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának felkérésére az amerikai női válogatott felkészítését irányította. Tíz évig a Magyar Kajak-kenu Szövetség edzőbizottságának tagja, városi K ajak-kenu Szövetség elnöke. OKSB tanácsadója. Szakirodalmi tevékenysége: Rendszeresen jelennek meg cikkei  és tanulmányai a szaksajtóban. Egyik legjelentősebb munkája „Sportiskolai tanterv” amelyből 10 éven keresztül folyt az oktatás

Akikre büszke : az általa nevelt Magyar Bajnokokra , Ifjúsági világbajnokokra,, felnőtt Világbajnokokra, Olimpikonokra, olimpiai ezüstérmeseire és arra a 108 diákjára akik vagy a testnevelő tanári  vagy a sportvezetői pályát választották és arra a több ezer gyerekre akik a vízi telepen megfordultak és az ott tanultakat kamatoztatva váltak sikeres emberekké az életben.

Legjelentősebb kitüntetései: 1976 Magyar Népköztársaság Sportérdemérem Arany fokozata; 1980 Magyar Népköztársaság Sportérdemérem Arany fokozata; 2003 PRO URBE  Győr díj; 2003 Magyar Köztársaság Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium Bay Béla életmű díj. Számára ez a legfontosabb, mert ezen a következő ajánlás áll: „Vén Lajosnak ,aki a rábízottakat óvatos kézzel és nagy szeretettel ,kitartással és okossággal a rájuk váró küzdelmekre felkészítette és azok megvívásában hű társuk volt.”