Blind friendly

Egy év az új szárnyban

Egy év az új szárnyban
A beteg kérdezett, az orvos válaszol – Az új szárny és a rendszer tapasztalatairól

Egy éve adták át a győri kórház tízmilliárdos új szárnyát. A rendszer az épülettel együtt alapvetően megváltozott: elkezdte működését a sürgősségi, átköltöztek (a Zrínyi utcából is) az osztályok. Mi gyűjtöttük ez idő alatt az olvasói észrevételeket, s annak ellenére, hogy  többükre  választ kértünk és kaptunk is az elmúlt hónapokban, most újra szembesítettük ezekkel a főigazgatót.

A legnagyobb változást az új ellátási formát jelentő, s a betegek által legtöbbet emlegetett részleg, a sürgősségi hozta. Ezzel is kezdjük; a válaszokat tehát dr. Tamás László János főigazgató adja meg: „Olyan osztályt kellett létrehozni, amilyen korábban nem volt. Nem mondtuk soha, hogy nem lesz várakozási idő – mégis a panaszok döntő része valóban emiatt érkezett. Azt sem állítom, hogy már nem jönnek reklamációk hozzám, de a rendszer az indulás óta  jobb lett. Számított nyilván az is, hogy a kezdeti napi kétszáz-kétszázhúszas betegszám száznegyven-százötvenre csökkent. Mi is próbálunk igazodni a betegforgalomhoz, mert azt láttuk, hogy délután három és este hét óra között van egy nagyobb hullám.  Hat sürgősségi rezidens tanul jelenleg, ha ők végeznek, az újabb ugrást jelenthet az ellátásban. Mert azt sem állítom, hogy nem lehet ennél is jobb  a sürgősségi. Ami továbbra is cél, hogy valamennyi szakma ott legyen az érkező betegnél. Ez sem igaz még teljesen.”  

A költözés
„Nem repestek az örömtől a kollégák, amikor kiderült, hogy az új szárnyba költözik az osztályuk. Kivétel nélkül mindenki ragaszkodott volna a régen bevált szobákhoz, vizsgálókhoz. Az új szárny kétség kívül a betegek számára komfortosabb a széles folyosókkal, a kisebb ágyszámú kórtermekkel. Arról sem volt könnyű meggyőzni a szakmákat, hogy együtt is tudnak dolgozni. De például ma már tökéletes az összhang abban a szubintenzív őrzőben, ahol egy csapat vigyáz az infarktusos, az agyvérzéses és az emésztőszervi betegekre is.”

Építési anomáliák
„Voltak, vannak még most is hibák. A garanciális listánkon több mint kétszáz tétel szerepelt, a legsúlyosabb az volt, hogy a bútorzat beszerelésekor rossz tipliket használtak. Ezeket aztán cserélték. Egy beázást is ki kellett javítani, a liftekkel szintén adódnak gondok.  Az intenzív részleg felújítása, illetve a helikopterleszálló-megépítése – amelyek szintén ide tartoznak – ugyanakkor tökéletes.”  

Sugárgép az onkológiára
„Fájó pont, hogy még mindig nincs itt az új gép. A pénz rendelkezésre áll, a közbeszerzési folyamat első, s már a második lépcsőfokán is túl vagyunk, de van még forduló, a legoptimálisabb jóslatom is arról szól, hogy talán őszre tudjuk beüzemelni az új szárny bunkerépületében. Addig naponta harminc beteget kell hozni-vinni a Zrínyi utcába, ahol  továbbra is üzemelnek az eddig is alkalmazott gépek. Nem vitás, hogy nagyon kellene már az új sugárgép. És sovány vigasz, hogy az országban a nyertes kórházak közül mi állunk a legjobban a közbeszerzési folyamatban.”  

Zrínyi utca
„A költözés nagy része megtörtént, a pszichiátria teljes szárnyát azonban csak akkor szeretnénk a Vasvári Pál útra hozni, ha a C épületet – amelyből a többi osztályt kiköltöztettük – fel tudjuk újítani. Egymilliárd forint lenne a teljes beruházás, erre a pénzt egyelőre nem tudom, honnan kerítjük elő. Egy-másfél éven belül mégis szeretném a költözést lebonyolítani.”   

Az év eseménye
„Az év legnagyobb hírverést kapott napja a soproni kosarasok balesete volt. Tény, hogy akkor hirtelen sok és súlyos sérülést szenvedett beteget kellett ellátnia a sürgősséginek – és kiválóan vizsgáztak a kollégák. De a »csendes« napokon is vannak életmentések: a sokktalanítóba, ahová az életveszélyes betegeket hozzák – s ahol értelemszerűen nincs várakozási idő –   hetente négy-öt pácienst látnak el a kollégák. Náluk azt hiszem, ki lehet mondani: ha ez a fajta sürgősségi rendszer nem épült volna ki, valószínűleg elveszítettük volna őket.”

Forrás: Kisalföld c. megyei napilap 2014. március 6. lapszám 1,3. oldal - Sudár Ágnes írása