Októbertől pályázhatnak civilek a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaira

Október elsejétől pályázhatnak civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásaira, amelynek összege az előző évihez képest csaknem kétmilliárd forinttal emelkedett - közölte a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, erre az évre 5,9 milliárd forintra lehetett pályázni a kormány által létrehozott NEA keretein belül, 2020-ra ez az összeg - amelyre októbertől lehet pályázni - már 7,7 milliárd forint lesz.
A forrásbővülés annak köszönhető, hogy a személyi jövedelemadó civil szervezeteknek ajánlható 1%-a, melyről az állampolgárok nem rendelkeznek, automatikusan a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, és civil szervezetek támogatására fordítják - ismertette.

A konstrukció jól működik, hiszen az alap évről évre nő, és a forrásaiból szinte bármilyen hasznos célra lehet pályázni, például szociális szolgáltatások, egészségügyi, kulturális, oktatási és sportcélok megvalósításához – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.
Hozzáfűzte: október elsejétől egy hónapon át az összevont szakmai és működési célokat is tartalmazó pályázatokat adhatják be, november 1-től pedig az egyszerűsített pályázatokat várják, amelyek beadására szintén egy hónap áll rendelkezésre. Döntés a jövő év első felében várható.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kisebb összegű - egyenként általában kétszázezer forintnál nem nagyobb támogatási igényű - egyszerűsített pályázatoknál nagyon fontos a gyorsaság, hiszen azokat a beérkezés sorrendjében, a keretösszeg kimerüléséig részesítik támogatásban.

A tájékoztató fórumon Németh Zoltán megyei elnök kiemelte, mind kormányzati, mind regionális-önkormányzati szinten kiemelten számítunk a civil társadalom aktivitására. „Hiszen a civilek kulturális eseményeket valósítanak meg, családi napok szervezői, elesettek támogatói, szépítői a környezetnek, védelmezői az egészségnek, vagy éppen a rendnek, őrzik hagyományainkat, vagy szervezik a sportéletet”-sorolta.

Majd hozzátette, legyen egyesületi, vagy akár egyéni szerepvállalásuk, meggyőződésem, hogy civil háttér és civil aktivitás nélkül a világ és az emberi kapcsolatok sem működnének ennyire hatékonyan, nem lennének igaziak. Amikor pedig az emberi kapcsolatok jól működnek, akkor településeink lakói is boldogabbak.

„Közös érdekünk viszont, hogy a civil szervezetek, amelyek 99,9%-a nélkülözhetetlen, hiánypótló tevékenységet végez, ne szenvedjen amiatt, hogy egyesek politikai, gazdasági érdekeik megvalósítását civil álca mögé rejtik”- hangsúlyozta Németh Zoltán. Majd megköszönte a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak a Civil Információs Centrum működtetését, mely hozzájárul, hogy a korrekt szervezetek minél több lehetőséghez juthassanak.

Forrás: MTI
Fotó: O. Jakócs Péter

2019. szeptember 5.