A megye önkénteseit díjazták

Az átadóra idén első alkalommal került sor; szociális, közösségi, környezet- és állatvédelem kategóriában díjazták a jelölteket.

"Fontos partnereink a civil szervezetek, véleményüket mindig kikérjük a döntések előtt, önkéntes munkájukat pedig nagyra értékeljük" – fogalmazott Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke jelezve azt, hogy a testület miért támogatja az új díj létrehozását.

Dr. Pető Péter az ünnepélyes átadón elmondta: „az önkéntesség nagy értéke, hogy a szabad időnket és energiánkat önzetlenül áldozunk”. Hozzátette: egy friss kutatás szerint a magyar felnőttek csaknem fele (3,6 millió ember) önkénteskedett már életében. „A mostani díjjal megyénk önkéntesei közül szeretnénk kiemelni azokat, a közösségükért tevékenykedő személyeket, akik elkötelezett munkásságukkal példaképként szolgálnak a jövő generáció számára is”- hangsúlyozta.

Januárban a megyei önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-dunántúli Régiója között született meg az együttműködési megállapodás, melynek értelmében a Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) szervezésében évente átadják a Győr-Moson-Sopron Megye Önkéntese Díjat. Az első díjátadóra február közepén került sor.

Az elismerést pedig olyan magánszemélyek vehették át, akik élen járnak a megyei önkéntes segítő munkában. A díjat Németh Zoltán megyei elnök és Bognár Erzsébet, a CSEÖH irodavezetője adta át.

Díjazottak:

Közösségi tevékenység kategória - Komka Tamás
Évtizedek óta kimagasló, önkéntes tevékenységet folytat a kultúra terén, versenyeken elért kiváló eredménye viszi Máriakálnok jó hírét amerre jár. Szociális érzékenysége kiterjed idősre, fiatalra, amikor és ahol tud kérés nélkül segítséget nyújt nem csak fizikálisan, anyagilag is.

Környezet és állatvédelem kategória - Bodor Ádám
2008 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tagja, az Egyesület Kisalföldi Csoportjának aktív önkéntese, aki a Csoport szakmai tevékenységében kimagasló lelkesedéssel vesz részt. Ellátja a Csoport kommunikációval kapcsolatos feladatait, a madarak és természetvédelem iránt érdeklődők számára szervezett környezeti nevelést és szemléletformálást célzó közösségi rendezvények egyik fő szervezője, koordinálója és lebonyolítója.

Betegápolás, idősgondozás, segítés kategória (megosztva)
Kiss Györgyné - 2012 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapuvári önkéntes csoportjának oszlopos tagja. Az általuk szervezett programokban kivétel nélkül aktív szerepet tölt be, de nem csak az önkéntes tevékenységek végzésénél van jelen, hanem a csoport működéséhez szükséges háttértevékenységekből, adminisztratív feladatokból is részt vállal. A mai napig listát vezet a rászoruló családokról, így a kiosztott ruha- és élelmiszer csomagok azokhoz kerülnek, ahol legnagyobb a szükség.
Bieber Istvánné - Orvosi asszisztensként önzetlen segítségnyújtása, a betegekért, rászorulókért Dunakilitin, Feketeerdőn és Mosonmagyaróváron példaértékű. Nemcsak a munkaidejében teljesít szolgálatot, hanem elérhető a nap 24 órájában. Ha kell telefonon ad tanácsot, ha szükséges a helyszínre siet. A lakosság maximálisan számíthat rá: bárminemű rosszullét esetén először őt hívják, és csak utána a mentőket. Kora reggeltől késő estig járja a településeket, hogy vért vegyen, gyógyszereket adagoljon, kötözze a sebeket és segítsen a nagybetegek ellátásában a családtagoknak.

 

Forrás: GyőrPlusz
Fotó: Kisalföld, H. Baranyai Edina

2019. február 26.