Fejlesztés az Időskorúak Otthonában, Nagylózson

 

                               


Le kell bontani az akadályokat

Az akadálymentesítés fontosságáról beszélt Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár, amikor Kara Ákossal, a megyei közgyűlés alelnökével kedden felavatta a nagylózsi idősek otthona felújított pavilonépületét. Fizikai és adminisztratív értelemben, de a fejekben is le kell bontani az akadályokat, ebben a társadalmi tudatformálásban pedig a médiának is jelentős szerep jut – mondta a politikus. Annak fontosságáról is beszélt, hogy a korábban elfolyó pénzeket jó beruházásokra fordítsák. Kara Ákos arról szólt: köszönet illeti a szakembereket, akik a nehezedő helyzetben is változatlan színvonalon működtették a megye szociális intézményeit.

Az akadálymentesítés fontosságáról beszélt Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár, amikor Kara Ákossal, a megyei közgyűlés alelnökével kedden felavatta a nagylózsi idősek otthona felújított pavilonépületét. Fizikai és adminisztratív értelemben, de a fejekben is le kell bontani az akadályokat, ebben a társadalmi tudatformálásban pedig a médiának is jelentős szerep jut – mondta a politikus. Annak fontosságáról is beszélt, hogy a korábban elfolyó pénzeket jó beruházásokra fordítsák. Kara Ákos arról szólt: köszönet illeti a szakembereket, akik a nehezedő helyzetben is változatlan színvonalon működtették a megye szociális intézményeit.

Közel ötvenmillió forintból fejlesztették a Sopronhoz közeli Nagylózs 1951-ben, egy kastélyépületben megnyitott idősek otthonát; Győr-Moson-Sopron megye 27 millió forintot adott a fejlesztéshez, míg különböző pályázatokon összesen húszmillió forintot nyertek e célra. Az ötven embernek elhelyezést nyújtó I. pavilonba liftet építettek be, az épület egészét akadálymentesítették, és Braille-írásos információs táblákat is elhelyeztek a látássérültek számára. 

(MTI)

Államtitkár avatja a felújított intézményt

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatásával „A fogyatékos emberek egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása a szociális ágazatban” című programban meghirdetett „Szociális alap- és szakosított ellátást, valamint gyermekjóléti alap- és gyermekvédelmi szakellátását nyújtó közintézmények akadálymentesítése” című, 1713/2/77 azonosítószámú pályázatára közel 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás összegét a fenntartó megyei önkormányzat 27 millió forint saját erővel egészítette ki, így együttesen 47 millió forintból valósult meg az Időskorúak Otthona, Nagylózs I. számú pavilonépületének részleges akadálymentesítése és személyfelvonó építése.   A fejlesztés ünnepélyes átadására Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikai államtitkára és Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke jelenlétében 2010. szeptember 7-én kerül sor.

Lezárult a műszaki átadás-átvétel a nagylózsi otthonban

A kivitelező készre jelentését követően 2010. július 30-ával sikeresen lezárult a műszaki átadás-átvételi eljárás az Időskorúak Otthonában, Nagylózson. A projekt során minden tervezett fejlesztési elemet sikerült megvalósítani. Az intézmény lakói és dolgozói örömmel vették használatba az 1600 kg-os, betegszállításra is alkalmas biztonsági személyfelvonót, ahogy az akadálymentes parkolók, az akadálymentesített főbejárati ajtó, a kialakított akadálymentes mosdók és a beépített infokommunikációs eszközök (információs táblák, vezetősávok, a figyelemfelkeltő fényjelzés, piktogramok, funkció-jelző táblák) is nagyban hozzájárulnak az ellátottak életminőségének javulásához, emellett az intézmény munkavállalói és az intézménybe látogatók tekintetében is pozitív a változás. 

********** 

ELŐZMÉNYEK, RÉSZLETESEBB HÁTTÉR

47 millió forintos fejlesztés a Időskorúak Otthonában, Nagylózson

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatásával „A fogyatékos emberek egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása a szociális ágazatban” című programban meghirdetett „Szociális alap- és szakosított ellátást, valamint gyermekjóléti alap- és gyermekvédelmi szakellátását nyújtó közintézmények akadálymentesítése” című, 1713/2/77 azonosítószámú  pályázatára 19.999.197 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás összegét a fenntartó megyei önkormányzat 27.006.859 Ft saját erővel egészíti ki, így együttesen 47.006.055 forintból valósulhat meg az Időskorúak Otthona, Nagylózs I. számú pavilonépületének részleges akadálymentesítése és személyfelvonó építése.

A pályázat célja: a fogyatékos személyek életminőségének javítása, esélyegyenlőségének növelése érdekében az önkormányzati felelősségi körbe tartozó közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása.

A projekt tervezett összköltsége:47.006.055,- Ft

A pályázati támogatás összege: A projekt megvalósításához a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 19.999.197 Ft vissza nem térítendő támogatást kap: az összeg 84,8 %-át, közel 16.960.000,- forintot az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatási keretéből, további 3.040.000,- forintot (15,2%) pedig FSZK forrásból.  A támogatás mellé a szükséges saját erőt – 27 millió forint - a Győr-Moson-Sopron MegyeiÖnkormányzat biztosítja saját 2010. évi költségvetése terhére.

Előzmények, a fejlesztés indokoltsága:
Időskorúak Otthona, Nagylózs Soprontól 22 km-re fekszik. Az intézmény működési engedély szerinti férőhely száma 200 fő. A bentlakók 5 gondozási egységben nyertek elhelyezést. Jelen fejlesztés az 1. sz. pavilonépület részleges akadálymentesítését tűzte ki céljául. Az 1. sz. pavilonban 50 lakó elhelyezése biztosított, közülük az emeleten 4 ágyas szobákban 24 ellátott él. Meredek lépcsőkön lehet felmenni az emeleten található nővérszobába, kultúrterembe és a teakonyhába. A lépcsőház keskeny, hordágy használata nehézkes, a közlekedés balesetveszélyes, az akadálymentes közlekedés nem biztosított az épületen belül.

A projekt célja: 
• Az intézményen belül a fogyatékos személyek közszolgáltatásokhoz való hozzáférésének elősegítése - a társadalmi életben való tevékeny részvétel biztosítása érdekében.
• Fontos cél, hogy a fejlesztés eredményeként nem csak az ellátottak életminősége javul, hanem az intézmény munkavállalói, az intézménybe látogatók tekintetében is pozitív változás várható.

A projekt tartalma:
A fenntartó támogatási pénzeszközből és saját erő biztosításával kívánja megvalósítani az épületbe történő akadálymentes bejutást. A szintenkénti átjárhatóság érdekében beépítésre kerül 1600 kg-os, 21 fős biztonsági betegszállításra alkalmas felvonó, melynek liftkabinja kerekesszékkel és hordággyal való közlekedést is lehetővé teszi. A pavilonépület és az intézmény akadálymentes megközelíthetősége érdekében az udvaron kialakításra kerül 2 db személygépkocsi parkolására szolgáló akadálymentes parkoló. A főbejárat lépcsőn keresztül közelíthető meg, ezért szükséges az akadálymentes rámpa kialakítása, a főbejárati ajtó akadálymentessé tétele. Ezen kívül a földszinten és az emeleten 1-1 db akadálymentes WC-mosdó-zuhanyzó helyiség kerül kialakításra. A fejlesztés keretében info-kommunikációs rendszer is kialakításra kerül, pld. információs táblák, vezetősávok vak és gyengénlátók számára, figyelemfelkeltő fényjelzés, piktogramok, funkció-jelző táblák, indukciós hurok stb.). 

A projekt várható befejezése: 2010. augusztus 31.

A projekttel kapcsolatos további információ: Bánfi Lajos 96/522-247

Kedvezményezett:
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat  
9021 Győr, Árpád út 32.
Tel. 96/522-201
Fax. 96/522-220
www.gymsmo.hu
info@gymsmo.hu  

Támogatásközvetítő szervezet:
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány
1134 Budapest, Tüzér utca 33-35.
Tel: 06-1-450-32-40
Fax: 06-1-450-32-35
http://www.fszk.hu/
titkarsag@fszk.hu

Kivitelező:
Euro General Építő és Szolgáltató Kft.
9026 Győr, Vízmű u. 2.
Tel: 96/523-075
Fax: 96/523-076
http://www.eurogeneral.hu/
gyor@eurogeneral.hu

****

Kapcsolódó anyagok:
- Sajtóközlemény (2010. június 1.)
- Kisalföld c. megyei napilap cikke (2010.06.05.)
- Átadó rendezvény meghívója (2010.09.07.)
- Sajtóközlemény a fejlesztés átadásakor (2010.09.07.)
- Interjú Szabóné Németh Mária Igazgató Asszonnyal (2010.09.08.)
- Kisalföld c. megyei napilap cikke (2010.09.08.)

***

Galéria: