PAMOK - Aláírták a 11 milliárdos kórházfejlesztés kivitelezői szerződését


Aláírták a 11 milliárdos kórházfejlesztés
kivitelezői szerződését

 

Az „Infrastruktúra-fejlesztés a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, mint egészségpólusban” (TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0010) című több mint 11 milliárdos, uniós támogatással megvalósuló fejlesztési projekt építési munkáit a közbeszerzési eljárás nyertese az S+K 2011 Konzorcium végzi. A nettó 6.619.000.000 forintos vállalási díj munkálataira június 1-jén, szerdán írták alá a kivitelezői szerződést a konzorcium vezetői és a kórházat fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke. A projekt befejezési határideje 2012. december 15.

Négy éve határozta el a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház menedzsmentje, hogy a póluskórházak számára kiírt infrastruktúra-fejlesztési támogatásra benyújtják a pályázatot. A TIOP-2.2.7 keretében 10.130.306.912,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a projekt, a fenntartó megyei önkormányzat ezt 10 százalék önrésszel toldotta meg. A keret megállapodást 2009 decemberében írták alá, majd a törvényi előírások szerint meghirdették a közbeszerzési eljárást, amire három ajánlat érkezett, közülük kettő érvénytelen volt, a Strabag-MML Kft. és a KÖZGÉP Zrt. pályázata érvényes volt ugyan, de a rendelkezésre álló forrásnál magasabb vállalkozói díjat ajánlottak. Tárgyalások után alakult ki a nettó 6.619.000.000 forintos ár – idézte fel a projekt eddigi történetét a kivitelezői szerződés aláírásakor tartott sajtótájékoztatón dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke. Mint elmondta, 2012. év végére a 21. század színvonalának megfelelő komfortos épületszárnyban, korszerű kórtermekben, vizsgálókban, kezelőkben, korszerű diagnosztikai berendezésekkel, műszerekkel gyógyítják a betegeket. Az új szárny átadása után bezárják a kórház Zrinyi utcai részlegét, az ottani osztályok átkerülnek a központi telephelyre, és azzal, hogy egy tömbbe kerülnek a kórházi szolgáltatások, olcsóbb lesz a működtetés.

A konzorcium egyik vezetője Vermesy Sándor, a Strabag-MML kft. ügyvezető igazgatója ismertette a beruházásra társult két vállalat tevékenységi körét, hangsúlyozta eltökéltségüket, hogy a szűkre szabott határidő ellenére időben befejezik a munkálatokat. Generálkivitelezőként helyi bedolgozó vállalkozásokra is számítanak, közülük egyedül a győri Vill-Kor nevét említette, ez a cég végzi az elektromos szereléseket. Vermesy Sándor hangsúlyozta, hogy a velük szerződő alvállalkozók munkáját határidőre, pontosan kifizetik. Elmondta még, hogy holnap (június 2-án) átveszik a munkaterületet, a mélyépítési munkák után a tervek szerint novemberben kezdik a 26 000 négyzetméteres új szár falait felhúzni.

Az építkezés idején semmivel sem lesz kevesebb a betegellátás, mint jelenleg – mondta dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója. – Az építők munkaterülete jól elhatárolható, bár emiatt meg kell változtatni a kórházon belüli betegmozgást. Mostanáig az A épületből (a Vasvári Pál utcai bejárat felöl) egészen az E épületig (Magyar utcai régi szárny) el lehetett jutni az emeleti összekötő folyosón. Az új szárny építése a C épület részleges bontásával jár, el kell bontani a kényelmes közlekedő folyosót, helyette a földszinten alakítanak ki egy ideiglenes átjárót. Ennek szűkebb lesz a keresztmetszete, előfordulhat, hogy nagyobb betegforgalom esetén a látogatókat ezen a folyosón nem engedik közlekedni, más úton, másik bejárón kell a hozzátartozóhoz menni. A kórház épületébe az építkezés idején a Magyar utcai és a Vasvári Pál utcai bejárón lehet eljutni, a belső udvart a gépkocsik sem közlekedésre, sem parkolásra nem használhatják. A Vasvári Pál utca felöli két parkoló a jelenleginél is zsúfoltabb lesz, a főigazgató azt ajánlja, hogy inkább a kórháztól távolabb álljanak le az autóval, még jobb, ha tömegközlekedési eszközzel érkeznek a látogatók. Az építkezéssel együtt járó por- és zajterhelést a kivitelező igyekszik minimálisra szorítani, de mint Tamás doktor mondta, a betegtől, a kórházi személyzettől és a környéken lakóktól is türelmet, megértést kérnek, hiszen végeredményként egy korszerű, modern gyógyító központ szolgálja a régió egészségügyét.

Kapcsolódó híranyag a megyei kórház honlapján...